sobota, 20. januar 2018

Jutranje prebujanje s pesmijo v hotelu Delfin Izola se bo nadaljevalo

Izola - Jutranje prebujanje gostov s pesmijo se je v hotelu Delfin v Izoli pričelo februarja 2017. Pričel se je z nagovorom Nine Golob, direktorice hotela, ki je vse zbrane pozdravila in nam zaželela lep začetek in nadaljevanje. Zbirali smo se vsako sredo ob 9. uri zjutraj, si zaželeli lepo jutro, izmenjali kakšno besedo, ostali čas pa namenili naši lepi slovenski ljudski pesmi. V celem letu so se izmenjali številni gosti hotela in velika večina se jih je udeležila jutranjega prepevanja.



Pohvalili so novo idejo o jutranjem prebujanju s pesmijo, saj so tudi sami občutili, da je učinek takih srečanj zelo pozitiven, tako na samo počutje in družabnost. Če jih pa spremlja lepa izbrana slovenska ljudska pesem, je srečanje še lepše in bogatejše. 



Veselili smo se gostov z vseh koncev Slovenije, saj je prav vsak lahko slišal in zapel pesem s svojega kraja. Predstavljene pa so bile tudi pesmi morja in naše Istre. Hkrati smo tudi mnogim voščili rojstne dneve, praznike in druga obeležja in na željo prepustili mikrofon tudi posameznikom ali pa celim pevskim skupinam, da so posamično zapeli ali pa zaigrali na inštrument, če so ga prinesli s seboj. 



Vsakokrat smo čustveno zapeli mnogo že pozabljenih ljudskih pesmi z vseh koncev Slovenije. Zapeli smo z Gorenjci, Korošci, Štajerci, Prekmurci, Prleki, Dolenjci, Belokranjci, Notranjci, Zasavci, Ljubljančani, Primorci in Kraševci ter številnimi zamejci s Koroške in Tržaške. Ob pesmih so se utrnili spomini, rodila so se občutja in marsikomu se je utrnila tudi solza, ki je ni bilo mogoče spregledati. 



Povezali smo se tudi z izolskim vrtcem in enkrat mesečno gostili skupine njihovih otrok, ki so prišli mimo hotela na sprehod, se ustavili na jutranjem prebujanju s pesmijo in nam zapeli nekaj lepih otroških pesmi. S svojim nastopom so pričarali otroško razigranost in veselje, na koncu pa smo vsi skupaj zapeli in tako s pesmijo povezali skupaj dve različni generaciji. 



Zaupano mi je bilo vodenje in prepevanje jutranjega prebujanja, katerega sem z veseljem in srcem podajala med vse udeležence. Mnogokrat se me je čustveno dotaknilo, pa tudi pokalo od veselja. Še posebej, ko sem občutila vašo pozornost, naklonjenost jutranjemu prepevanju in slišala vašo čutnost in zahvalnost za naše lepe stare pesmi. Lepo je bilo videti vaše sijoče obraze, slišati vaše glasove in petje. Ko pa ste še zavriskali in zaploskali, …..ja, je bilo in ostalo - nepozabno !



Hvala vsem lanskim udeležencem za vašo dobro voljo in prijetne skupne trenutke ! Letos februarja nadaljujemo in se z veseljem ponovno srečamo vsako sredo ob 9. uri na jutranjem prebujanju s pesmijo.

Marjetka Popovski
pevka slovenskih ljudskih pesmi