sobota, 13. januar 2018

Predsednik Pahor gostil predsednika sosednje države Italije in Hrvaške

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na Brdu pri Kranju priredil srečanje in svečano kosilo za predsednika Italijanske republike Sergia Mattarello in predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović.
Foto STA.



Predsednik Pahor je v uvodnem nagovoru poudaril, da je dobro sosedstvo najboljši začetek uspešne zunanje in varnostne politike naših držav. "V razmerah, ko se naši ljudje ozirajo v prihodnost glede varnosti s skrbjo in celo s strahom, je toliko bolj pomembno, da se mi, kot njihovi najvišji predstavniki iskreno trudimo za odpravo slehernih napetosti in krepitev vzdušja medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in prijateljstva," je izpostavil slovenski predsednik.



Grabar-Kitarovićeva je dejala, da se veseli nadaljnjega skupnega sodelovanja, "ki je najvišjega pomena za našo regijo in severovzhodno Evropo". Prepričana je, da dobrih odnosov med državama ne bi smelo zasenčiti nekaj odprtih vprašanj, med njimi tudi vprašanje meje.

Sergia Mattarella je spregovoril o mejah med državami in deja: "Združuje nas Jadransko morje in v preteklosti smo mislili, da nas morje in meje ločujejo, a v resnici nas združujejo, in to zavedanje je temelj Evropske unije in naše skupne evropske prihodnosti," je dejal in nadaljeval, da je prihodnost EU-ja v resnici proces, ki se ga je treba lotiti skupaj