četrtek, 11. januar 2018

Uspešno delovanje skupine Šola zdravja Štepanjsko naselje

V okviru Društva Šole zdravja imamo tudi v Štepanjskem naselju skupino, ki deluje po metodi 1000 gibov, katere ustanovitelj je dr. med. Nikolay Grishin. Telovadba poteka vsako jutro, s pričetkom ob 8. uri, razen ob nedeljah in praznikih, na igrišču med Jakčevo 5 in Parmsko ulico; v primeru zelo slabega vremena pa v garažni hiši Mercatorja. Vodja skupine v Štepanjskem naselju je Jožica Črnigoj. 



S telovadbo v 30 minutah razgibamo skoraj vse sklepe, od prstov rok do prstov nog. S tem pospešujemo prekrvavitev in izboljšujemo mišično moč, ki nam daje oporo za boljšo držo telesa, ravnotežje, gibljivost, vzdržljivost, s čemer izboljšujemo svoje telesne in psihične sposobnosti. Po končani telovadbi vedno zapojemo himno skupine, ki jo je napisala Antonija Jereb (na melodijo »U Lublan pr` Šestic je eno luštno dekle…») in se polni energije podamo v nov dan. Večkrat pa še malo pokramljamo ob kavici v bližnjem lokalu.



Skupina šteje 13 članov, večkrat pa se nam pridružijo še drugi simpatizerji in v času počitnic tudi vnuki. Vadba je brezplačna, pri čemer članstvo v Društvu Šole zdravja ni obvezno. Letna članarina sicer znaša 20 EUR in je namenjena izobraževanju, izdelavi promocijskega materiala in obveščanju članov o dogodkih. Starost ni pomembna. Pomembna je dobra volja in pozitivna energija, predvsem pa pripravljenost storiti nekaj zase.



Telovadbo vodimo prostovoljke, ki znanje pridobivamo na tečajih za usposabljanje vaditeljev, v organizaciji Šole zdravja pod vodstvom dr. Grishina. Letos se nas je 14. oktobra 2017 tečaja udeležilo 5 članic – prostovoljk, tako da si vodenje vadbe delimo.

Posebej bi se radi zahvalili naši Četrtni skupnosti Golovec, ki nas že drugo leto finančno podpira. Z denarjem smo kupili majice in flise v oranžni barvi z logotipom društva, kar omogoča vse večjo prepoznavnost. Naša skupina se udeležuje akcij Četrtne skupnosti Golovec (dan Četrtne skupnosti, čistilne akcije), občasno tudi dogodkov v Domu starejših občanov Moste, sosednjih Četrtnih skupnosti (Fužinetlon), različnih zvez in nevladnih organizacij v ljubljanski regiji, na katerih predstavimo in izvedemo vajo 1000 gibov. Tako smo se udeležili letnega srečanja v Piranu, »Maksimirske jesenji« v Zagrebu, sodelovale na Aktivnem dnevu starejših, ki je bil na Kodeljevu 26. septembra 2016 v sodelovanju Društva šole zdravja z Olimpijskim komitejem Slovenije in Fakulteto za šport.



Začetki delovanja naše skupine segajo v poletje 2016, ko nas je 21. 7. 2016 vodstvo Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje povabilo na predstavitev 1000 gibov s strani Društva Šole zdravja. Že naslednji dan so se tri zunanje upokojenke pridružile skupini telovadbe 1000 gibov v parku pred domom in telovadile v družbi domskih stanovalcev. 1.8.2016 so s pomočjo Zdenke Katkič, predsednice Društva Šole zdravja in članic skupin Kodeljevo, Jarše ter Fužine pričele samostojno z novo skupino Šole zdravja Štepanjsko naselje.

K sodelovanju so povabile tudi ostale krajane in se 3. 8. 2016 preselile. Skupino je takrat vodila Jelka Kobal, ki pa je žal morala sodelovanje zaradi zdravstvenih razlogov opustiti, zato smo s pomočjo navodil za izvedbo vaj po metodi 1000 gibov Društva Šole zdravja, vadbo nadaljevale same.



Zdravje je naše največje bogastvo in samo od nas je odvisno, koliko smo se zanj pripravljeni potruditi. Iz lastnih izkušenj vam lahko povemo, da nas ta način redne vadbe na prostem ob vsakem vremenu in ob istem času napolni z energijo za cel dan.

Društvo Šole zdravja, katerega sedež je v Domžalah, Slamnikarska cesta 18, sestavlja članstvo iz več kot 140 skupin. Samo v Ljubljani jih je 21. Predsednica Društva je Zdenka Katkič. Več informacij lahko dobite na www.http://solazdravja.com. Email: telovadba7.30@gmail.com.

Vsi, ki vas ta oblika telovadbe zanima in bi se nam želeli pridružiti, ste prisrčno vabljeni vsak dan med 8. in 8.30 na igrišče med Parmsko in Jakčevo ulico, v primeru slabega vremena pa v garažno hišo ob Mercatorju.

Jožica Črnigoj, vodja skupine Štepanjsko naselje