petek, 23. februar 2018

BineVolčič z navdušenjem kuhal v LifeClass Termah Sveti Martin

Za chefa Bineta Volčiča se je leto začelo v polnem zamahu. Poleg vodenja svoje restavracije v Ljubljani in sodelovanja na različnih kulinaričnih dogodkih, se bo letos predstavil tudi v vlogi sodnika v priljubljenem kuharskem šovu Masterchef. Prostega časa nima veliko, zato za oddih rad izbere destinacije, kjer lahko z aktivnostmi nabere novo energijo, seveda pa nikjer ne sme manjkati pristna kulinarična ponudba. Za kratek vikend pobeg iz napornega vsakdana je zato tokrat izbral LifeClass Terme Sveti Martin, ki ležijo v osrčju čudovite medžimurske narave. 



Poleg čudovite narave, bogate kulturne, zgodovinske in tradicionalne dediščine pa Medžimurje razvaja tudi z raznovrstnimi avtohtonimi okusi, ki jih ponujajo rodovitni okoliški hribi. V okusih Medžimurja lahko obiskovalci uživajo v restavraciji LeBatat, ki je ime dobila po zdravilnem sladkem krompirju, ki ga tradicionalno vzrejajo na tem območju. Jedi restavracije temeljijo na prepletanju okusov tradicije in inovativne sodobne zdrave kuhinje, k čemur pri svojih kreacijah sledi tudi Volčič. Koncept restavracije in sveže lokalne sestavine so ga na oddihu navdušili, zato je iz najznačilnejših sestavin sestavil tudi svojo jed in jo v kratkem prikazu v Termah tudi predstavil. 



Pripravil je raviole z domačo skuto in orehi, ki jim je dodal še čemaževo kremo z belim sladkim krompirjem in poširano jajce. Sam je pristaš kuhanja s sezonskimi in lokalnimi proizvodi, zato je v kuhanju s sestavinami z okoliških kmetij preprosto užival, nad okusi pa so bili navdušeni tisti izbranci, ki so lahko Binetove raviole tudi poskusili. Ob obisku LifeClass Term Sveti Martin je Bine Volčič razložil: »V mojem norem bioritmu in nabitem urniku, ki ga imam že kar nekaj časa, je oddih v naravi in odličnih termah tisto, kar mi da energijo za nove izzive in mi osveži kreativnost. Če k temu dodam še inovativno, a iskreno kuhinjo, je to res zadetek v polno«. 



Za vse tiste, ki bi želeli Binetovo mojstrovino pripraviti doma, nam je zaupal recept za vedno odlično rezančevo testo, ki ga lahko popestrimo s poljubnimi nadevi in oblikujemo po svojem okusu. 

Recept za 2 osebi:

REZANČEVO TESTO
100 g ostre moke
4 rumenjaki

Moko in rumenjake pregnetemo, da dobimo gladko in kompaktno testo. Zavijemo ga v plastično folijo za živila in pustimo počivati vsaj pol ure v hladilniku. Nato testo enakomerno razvaljamo s pomočjo stroja za valjanje testenin in ga razrežemo v poljubne oblike glede na izbrano obliko polnjenih testenin.

NADEV
100 g domače skute
30 g praženih orehovih jedrc
1 žlica orehovega olja
1 žlica belega balzamičnega kisa
sol
sveže mleti beli poper

Pražena orehova jedrca na grobo sesekljamo in jih primešamo k skuti. Dodamo preostale sestavine ter solimo in popramo po okusu. Nadev prestavimo v dresirno vrečko in z njim nabrizgamo enako velike kupčke na razvaljano testo. Oblikujemo poljubne oblike raviolov in jih približno 5 minut kuhamo v vrelem slanem kropu.

ČEMAŽEVA KREMA S SLADKIM KROMPIRJEM
1 srednje velik bel sladki krompir
30 g masla
1 žlica čemaževega pesta
sol
sveže mleti beli poper

Olupljen sladki krompir narežemo na kocke in skuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Po želji ga lahko nadomestimo tudi z navadnim krompirjem. Nato ga pretlačimo skozi fino cedilo oziroma zmiksamo v gladko kremo. Dodamo maslo in čemažev pesto ter začinimo po okusu. Čemažev pesto preprosto konzerviramo sami: očiščene liste čemaža zmiksamo in jih zmešamo z žlico soli, naložimo v kozarce za vlaganje in do vrha napolnimo s sončničnim oljem.

SERVIRANJE
2 jajci
50 ml alkoholnega kisa
solni cvet
šopek svežega čemaža (po želji)

Čim bolj sveže jajce ubijemo v večjo količino vode, ki je tik pod vreliščem. Pred tem v vodo dodamo kis in jo s penovko zavrtimo, da se beljak lepše oprime rumenjaka. Ko beljak zakrkne, poširano jajce previdno vzamemo iz vode in postrežemo s ščepcem solnega cveta

Bine Volčič: "Krožniku za svežino lahko dodamo tudi listke čemaža, ki je izredno zdravo sezonsko divje zelišče. Pri nabiranju vas bo z vonjem po česnu prepričal, da ste nabrali pravo rastlino."