nedelja, 15. april 2018

V Termah Snovik je potekal prvi Festival čemaža v Sloveniji VIDEO

Na prvem Festivalu čemaža v Sloveniji, ki je potekal 14. in 15. aprila v Termah Snovik, je bila glavna tema varno nabiranje in raba čemaža v kulinariki. V soboto dopoldne so potekala predavanja na temo pravilnega nabiranja čemaža.V nedeljo pa je zdravilne učinke in načine uporabe čemaža v kulinariki predstavila Marija Merljak. Delavnico izdelave čemaževega pesta in tinkture pa je vodila zeliščarka Jožica Bajc Pivec.



Razstrupljevalno čemaževo kuro s knajpanjem dodatno okrepimo, zato so bili predstavljeni tudi načini razstrupljanja s knajpanjem. V času kosila so bile oba dneva na voljo čemaževe jedi, med njimi tudi odlična čemaževa juha. V popoldanskem času pa je udeležence v gozd popeljal poznavalec samoniklih rastlin Dario Cortese. Pokazal je kako ločimo čemaž od strupenih rastlin in predstavil še druge užitne samonikle rastline.

VIDEO delavnica zeliščarke Jožica Bajc 


V nedeljo je zdravilne učinke in načine uporabe čemaža v kulinariki predstavila Marija Merljak. Praktične delavnice za izdelavo čemaževega pesta in tinkture pa je vodila zeliščarka Jožica Bajc Pivec. Temu je sledila zabavna čemaževa štafeta. Nagradno tekmovanje v katerem so se pomerile ekipe v nabiranju čemaža in pripravi čemaževega pesta. Prvo mesto so osvojile Čemaževke, drugo mesto so si delile Rožce in Glasbenice, tretje mesto pa so osvojile Marjetice.

VIDEO čemaževa štafeta


Čemaž ali medvedji luk pozimi speče živali predrami iz globokega spanja, s pridom nabiramo tudi ljudje. Njegovo zdravilnost in prečiščevalno moč so poznali že Rimljani, ki so mu pripisovali več zdravilnih učinkov kakor česnu. Ta znanja so se prenašala iz roda v rod, danes pa pozitivne učinke čemaža dokazuje tudi sodobna znanost. Raziskave so razkrile, da čemaž vsebuje alicin, ki deluje kot naravni antibiotik. Vsebnost žveplovih spojin in klorofila daje čemažu močan razstrupljevalni učinek in pomaga v boju proti parazitom. Bogat je s kalijem, ki pomaga pri krvno-žilnih obolenjih. Visoka vsebnost mangana in cinka pa poživlja prebavo in krepi imunski sistem.