torek, 26. junij 2018

66. Ljubljana Festival se bo pričel s Potovanjem okrog sveta

Ljubljana, 26. 6. 2018 - Ogromne ladje, velikani in leteči planeti. Vse to nas čaka na otvoritvi 66. Ljubljana Festivala na Kongresnem trgu kjer tečejo posešene priprave na premiero Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta v izvedbi katalonske gledališke skupine La Fura dels Baus, ki bo v četrtek 28. junija. Po besedah režiserja predstave Carlusa Padrisse z njo izrekajo priznanje drznim pomorščakom Magellanove odprave, ki je pred 500 leti odplula svet. 




Kot je na novinarski konferenci povedal Padrissa, tudi eden od umetniških vodij skupine, je pred 500 leti veljalo prepričanje, da je Zemlja ravna ploskev, na zemljevidih pa so bile vrisane le tri celine. A na koncu odprave Portugalca Ferdinanda Magellana se je izkazalo, da je Zemlja okrogla, to spoznanje pa je pomenilo velik skok za človeštvo.

Opomnil je, da je šlo za zelo zahtevno avanturo, člane odprave je označil za izjemno drzne in pogumne. Na pot se jih je namreč podalo okoli 200, po treh letih pa se jih je vrnilo le 18, saj jih je veliko zbolelo in umrlo, pa tudi dezertiralo. S predstavo jim po njegovih besedah izrekajo priznanje, obenem želijo z njo opozoriti, da vsi živimo na istem planetu. "Ladja v predstavi tako uprizarja naš planet, ki pluje preko vesolja," je dodal.

VIDEO POSNETEK TISKOVNE KONFERENCE CARLUSA PADRISSE



Gledalci bodo zgodbo videli skozi oči Magellanovega sužnja in pozneje tolmača Enriqueja. Magellan je Enriqueja kupil na eni od odprav, ko je šel s Portugalske do Indije, in ga nato vzel na odpravo. Ko so prečkali Atlantik in našli Magellanov preliv na skrajnem jugu celinske Južne Amerike in nato zapluli v Tihi ocean ter dosegli območje današnjih Filipinov, pa je Enrique prepoznal jezik. Šlo je namreč za jezik območja, od koder je bil odpeljan v suženjstvo. In tako je bil pravzaprav Enrique tisti, ki je prvi fizično obkrožil svet, je povedal Padrissa.

Dodal je, da predstava pripoveduje tudi o tem, da je bil Magellan za Enriqueja na eni strani prekletstvo, saj ga je kupil kot sužnja, in na drugi nekaj zelo pozitivnega, saj je zaradi njega lahko izkusil svet. Magellanovo odpravo razume kot prvo veliko evropsko odpravo, saj so v njej pod vodstvom Španije oziroma Karla V. sodelovali ljudje z različnih koncev Evrope, to pa je po njegovih besedah danes, ko se trudimo, da bi obdržali združeno Evropo, še posebej pomembno.



V predstavi bodo med drugim uporabili 20 metrov dolgo barko, zgrajeno iz svetlobnih cevi, ter deset metrov visoko figuro velikana, ki predstavlja Magellana. V predelu njegovega srca bo na posebnem podestu stala hrvaška mezzosopranistka Irena Parlov, velikanu pa bo glas posodil slovenski dramski in filmski igralec Boris Ostan.

Kot je še povedal Padrissa, so v ponedeljek že namestili opremo na glavni oder, opravili casting s plesalci in preizkusili garderobo. Danes so imeli vaje z orkestrom Slovenske filharmonije, sestali pa so se tudi že z Ireno Parlov, ki v predstavi poje v vlogi Enriqueja.



Dirigent predstave je Josep Vicent, ob zračnih plesalcih sodeluje baletni ansambel SNG Ljubljana, koreograf je Gabriela Barberio. V primeru slabega vremena bodo po besedah direktorja in umetniškega vodje Festivala Ljubljana Darka Brleka predstavo Sfera Mundi - potovanje okrog sveta, ki je koprodukcije skupine La Fura dels Baus in Festivala Ljubljana, izvedli v petek.

Brlek je napovedal še nekaj dogodkov Ljubljana festivala v prihodnjih dneh. V petek se bo tako začel Ljubljana festival na Ljubljanici, v soboto se z velikim cross-over koncertom Simfonična ekstaza 2 na Kongresnem trgu na ljubljansko prizorišče vrača slovenski skladatelj, multiinstrumentalist in dirigent Rok Golob, v nedeljo bo v Cankarjevem domu koncert orkestra Münchenske filharmonije.