sobota, 16. junij 2018

Na strehi parkirne hiše na Dunaju nastaja pet nogometnih igrišč

Dunaj - V novi stanovanjski soseski Aspern Seestadt na obrobju Dunaja nastaja pet nogometnih igrišč, ko bodo kar 15 metrov nad tlemi. Od poletja 2019 bodo tako Dunajčani igrali nogomet na strehi parkirne hiše s pogledom na jezero. 



Tik ob zadnji postaji podzemne železnice U2 na severovzhodnem delu mesta Dunaj nastaja pravi raj za nogometne navdušence. Na strehi parkirne hiše za 440 vozil nastaja pet nogometnih igrišč z umetno travo, od katerih bodo štiri namenjena ekipama s po petimi igralci, eno igrišče pa ekipama s po štirimi igralci. Skupna površina igrišč za mali nogomet bo znašala 2.100 kvadratnih metrov, poleg tega pa bodo na voljo še slačilnice, prhe in gostinski lokal. S 15 metrov višine bodo imeli igralci pogled na umetno jezero. Skrb, da bi žoge padale s strehe stavbe, je povsem odveč, saj bodo igrišča obdana z mrežo.

Nogometna igrišča so v nastajajoči stanovanjski soseski Aspern Seestadt začeli graditi maja letos, končana pa naj bi bila do naslednjega poletja. Takrat bodo v kleti parkirne hiše odprli tudi trampolin park na 3.000 kvadratnih metrih površine. 



Nova mestna soseska Aspern Seestadt je eden največjih gradbenih projektov v Evropi, kjer bo živelo in delalo 20.000 ljudi. V načrtu te investicije je gradnja skupno 10.500 ugodnih najemniških stanovanj, zgrajenih v skladu z visokimi ekološkimi standardi. Poleg stanovanj za družine in samske bodo na voljo tudi t.i. generacijska in oskrbovana stanovanja, študentski domovi ter stanovanjske skupnosti. Poleg tega bo v soseski prostor za pisarne, trgovska in storitvena podjetja ter raziskovalne in razvojne ustanove ter izobraževalni kampus. 240 hektarov velika soseska bo v treh fazah nastajala do leta 2028.