nedelja, 15. julij 2018

Lea Sirk je zmagovalka 38. Melodij morja in sonca s skladbo Moj profil

Avditorij Portorož – Portorose, Občina Piran v soorganizaciji z RTV Slovenijo so v soboto, 14. julija 2018, v Amfiteatru Avditorija Portorož priredili 38. festival Melodije morja in sonca. S skladbo Moj profil je veliko nagrado 38. Melodije morja in sonca 2018 (MMS 2018) prejela Lea Sirk. Avtorja zmagovalne skladbe sta bila Lea Sirk in Tomy Declerqe. Zmagovalki je nagrado v vrednosti 3000 evrov izročil Peter Bossman, kristalni kipec Steklarne Rogaška pa generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Umetniški vodja festivala je bil Slavko Ivančić, voditeljici Lorella Flego in Bernarda Žarn.




Nagrade strokovne žirije
Strokovna žirija v sestavi Marta Zore, predsednica, Patrik Greblo, Dajana Makovec, Alesh Maatko in Damjan Levec – Eperatrizz so glasovali takole: Nagrada strokovne žirije za glasbo (podelil jo je Slavko Ivančić) je prejela ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ Lea Sirk in Tomy Declerqe. za skladbo Moj profil izvajalke Lee Sirk. Nagrada strokovne žirije za besedilo (podelila jo je Lada Tancer): Bogdan kot pisec besedila skladbe Kanela v izvedbi Bogdana. Nagrada strokovne žirije za izvedbo (podelila jo je Dragica Petrovič): Manca Špik za skladbo Kjer pomol poljubi morje. Nagrada strokovne žirije za obetavnega izvajalca oz. avtorja – nagrada Danila Kocjančiča (predsednica strokovne žirije Marta Zore): Proteus za skladbo Odklop. Nagrajenci strokovnih nagrad za izvedbo, glasbo, besedilo in obetavnega izvajalca oz. avtorja so prejeli kristalne kipce, ki jih podarja Steklarna Rogaška.



Glasovanje radijskih postaj
Glasovalo je šest radijskih postaj: Radio Slovenija - 1. program, Radio Koper, Radio Celje, Radio Maribor, Radio Murski val in Radio Sora. Zmagovalec­­­­­­­­­­­­­ je bil Steffy s skladbo Pa sem šla.



Telefonsko glasovanje in glasovanje občinstva v Amfiteatro
Pri telefonskem glasovanju je bila zmagovalk Manca Špik s skladbo Kjer pomol poljubi morje. Pri občinstvu pa je bila zmagovalka Lea Sirk s skladbo Moj profil.


VIDEO - Lea Sirk je po končanih 38. MMS za Seniorske novice.



Tudi letošnji 38. Melodije morja in sonca je izvajalce spremljal v živo FESTIVALSKI BEND MMS pod vodstvom Tomija Puriča.

Šov program
Spremljevalni šov program je bil posvečen Bertiju Rodošku, »očetu« festivala Melodije morja in sonca. Sooblikovali so ga Oto Pestner, ki je zapel zmagovalno skladbo MMS 1979 »Tople julijske noči« in skladbo »Nazaj v Metropol«; Klemen Orter je zapel zmagovalno skladbo MMS 2000 »Črta« in skladbo MMS 2016 »Zaprta v grad«. Isaac Palma je zapel zmagovalno skladbo MMS 1984 »Portorož 1905« in skladbo z naslovom »Dve besedi«. Besedilo za šov program je v verzih tudi letos spisal Drago Mislej Mef, bral ga je igralec Primož Forte.



V avli Avditorija je na ogled »Pregledna razstava ob 40. obletnici prve izvedbe festivala Melodije morja in sonca«. Gre za projekt študentov Fakultete za turistične študije iz Portoroža, ki so pod mentorstvom Tomija Brezovca in v sodelovanju s študenti Fakultete za humanistične študije (somentorica dr. Alenka Janko Spreizer) prikazali bogato bero različnih nosilcev zvoka, razstavili promocijsko gradivo, plakate in celo nekaj oblek, ki so jih posebej za to priložnost posodili nekateri zmagovalci minulih let.

VIDEO - Tiskovna konferenca po končanih 38. Melodijah morja in sonca


ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, bo izdala digitalni album z vsemi festivalskimi skladbami. Album bo dan po festivalu dostopen v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini www.rtvslo.si/zkpprodaja.

Foto: Katja Kodba
Video: Janez Platiše