četrtek, 26. julij 2018

Operne zvezde iz Sankt Peterburga bodo nastopile v Cankarjevem domu #video

Ljubljana Festival bo v petek 28.7.2018 v Cankarjevem domu (CD) ponudil koncert Operne zvezde iz Sankt Peterburga. Na koncertu, ki je darilo mesta Sankt Peterburg Sloveniji, bodo nastopili priznani operni pevci iz Rusije ob spremljavi simfoničnega orkestra Mitteleuropa in koncertnega zbora iz Sankt Peterburga. Program bo ponudil uspešnice klasične glasbe.





Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je na novinarski konferenci povedal, da je koncert rezultat dolgoletnega sodelovanja med umetniškimi institucijami iz Sankt Peterburga, kot sta Mariinsko gledališče in Balet Borisa Eifmana, ter spomnil, da so pred poldrugim letom podpisali pismo o nameri med Festivalom Ljubljana in oddelkom za kulturo mesta Sankt Petrburg o sodelovanju v kulturi. Koncert v CD je po njegovih besedah povezan tudi s sobotno spominsko slovesnostjo pri Ruski kapelici pod Vršičem, kjer bo ponovljen v nekoliko spremenjeni obliki.



Pri organizaciji obeh dogodkov sodeluje Društvo Slovenija - Rusija. Predstavnik društva Urban Ocvirk je v letu, ko obeležujemo 100-letnico konca prve svetovne vojne, opomnil, da je le-ta zaznamovala tako evropsko kot svetovno zgodovino. Kot opomin oziroma pomnik stoji Ruska kapelica, ki je danes simbol miru, postala pa je tudi stičišče kultur in narodov ter simbol sodelovanja in prijateljskih odnosov med Slovenijo in Rusijo. Kot je še povedal, tudi glasbeno darilo iz Sankt Peterburga vidijo v luči dobrih odnosov z Rusijo in predvsem mestom Sankt Peterburg.



Koncert bo ponudil raznolik program, ki so ga po Brlekovih besedah sestavili gostje. Kot piše v koncertni zloženki, se glasbeni kalejdoskop priljubljenih pevskih točk razprostira od opernih odlomkov iz obdobja romantike avtorjev različnih dežel prek operet do napolitanskih pesmi in popularnih italijanskih pesmi prve polovice 20. stoletja. Na programu so med drugim skladateljska imena, kot so Glinka, Verdi, Bizet, Čajkovski, Puccini, Offenbach in Lehar.



Po besedah mezzosopranistke Ekaterine Sergejeve so s programom uspešnic klasične glasbe doslej že večkrat navdušili občinstvo, zato ne dvomi, da ga bodo tudi tokrat. Sopranistka Oksana Šilova je opomnila na združevalno moč glasbe, tenorist Sergej Skorohodov pa je poudaril, da je Ljubljana lepo mesto z dolgo glasbeno tradicijo ter izrazil veselje, da bodo tudi sami postali del te zgodbe.



Na koncertu bo nastopil še baritonist Roman Burdenko. Spremljal jih bo simfonični orkester Mitteleuropa iz Furlanije-Julijske krajine pod taktirko priznanega dirigenta Petra Feranca, od leta 2012 tudi glasbenega direktorja v Narodni operi Janaček v Brnu. Prvakom Mariinskega gledališča pa se bo na odru pridružil tudi koncertni zbor iz Sankt Peterburga, ki danes velja za enega od glasbenih simbolov severne prestolnice Rusije.

VIDEO s novinarske konference


Koncert v CD bo potekal v sklopu kulturnega programa Dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji. sta