sreda, 8. avgust 2018

Gostincem višje plače in letni regres ter boljše delovne pogoje

Ljubljana, 8. 8. 2018 – Po večmesečnem intenzivnem usklajevanju so ključni akterji podpisali novo kolektivno pogodbo za dejavnost gostinstva in turizma, ki bo delavcem v panogi prinesla številne izboljšave. Od lanske jeseni so delodajalci za deficitarne poklice kuharjev in natakarjev plače zvišali za 11-15 %, tokratna kolektivna pogodba zagotavlja tudi letni regres v višini 1000 evrov.



Socialna partnerja – Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) in Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) – sekcija gostinstva in turizma sta s Sindikatom delavcev gostinstva in turizma po večmesečnem usklajevanju, od oktobra 2017, dosegla socialni sporazum, katerega rezultat je nova kolektivna pogodba za našo panogo, ki bo veljala do konca leta 2022.

Andrej Prebil, predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije: »Gre za pomemben socialni sporazum, ki smo ga usklajevali več mesecev in je nujen za nadaljnji razvoj panoge in konkurenčnost na zahtevnem turistično gostinskem trgu. Nova kolektivna pogodba bo pripomogla k boljšim razmeram v omenjenih panogah, po pogajanjih pa je bil hkrati dosežen temeljni cilj, da bo na sistemski ravni zagotovljena celovita ureditev v ciljni smeri k višjemu vrednotenju dela in višja kakovost storitev v gostinstvu in turizmu.«



Klavdija Perger, direktorica Turistično gostinska zbornica Slovenije, je ob slavnostnem podpisu pogodbe poudarila: »Vključeni deležniki turističnega gospodarstva se neprenehoma zavzemamo za ustrezno vrednotenje dela v turistični in gostinski panogi, rezultat je nova kolektivna pogodba, ki bo omogočila boljše delovne pogoje v turistični in gostinski panogi.«

Kolektivno pogodbo so sklenili trije socialni partnerji: Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) – sekcija gostinstva in turizma in Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije.

Nova pogodba vključuje spremembe v tretjini dosedanjih členov s ciljem zaščite zaposlenih in ureditve problematike presežka ur, nova kolektivna pogodba določa zvišanje plačila in bolj ažurno izplačilo presežnih ur v okviru referenčnega obdobja zaradi zavedanja problematike preseganja opravljenih delovnih ur.



Delodajalec je dolžan vsake 3 koledarske mesece narediti analizo stanja presežka ur delavcev, ki nastanejo zaradi neenakomerne in začasne prerazporeditve delovnega časa, v okviru referenčnega obdobja omogočiti, da izrabi presežek ur, ki jih je opravil zaradi neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa oz. delavcu izplačati presežne ure v skladu z dogovorom v kolektivni pogodbi.

V pogajanjih sta Turistično gostinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev Slovenije pristala na zvišanje ključnih tarifnih razredov v panogi, v višini, kot je druge panoge nimajo (11-15 % zvišanje). Po novem bodo delavci upravičeni do najmanj 1000 evrov regresa za letni dopust.



Z dodatnim dogovorom, ki so ga sklenili od podpisu kolektivne pogodbe, so uspeli urediti pomembno problematiko v dejavnosti gostinstva in turizma pri zagotavljanju dnevnih in tedenskih počitkov delavcev. V primerih, kjer narava poslovanja zahteva kontinuirano zagotavljanje dela, ter v primerih povečanega obsega dela v času sezone, se lahko dnevni in tedenski počitek v povprečnem minimalnem trajanju, zagotavlja v obdobju, ki ne sme presegati 3 mesecev.

Podpis nove kolektivne pogodbe je bil nujen za stabilno delovanje panoge gostinstva in turizma, ter urejenost področij, ki zagotavljajo socialno varnost zaposlenim in pravno podlago urejenih delovnih razmerij za delodajalce.