nedelja, 19. avgust 2018

Ljubljana Festival - teden baleta, opernih arij in muzikala

Predzadnji avgustovski teden bo v znamenju baleta, opernih arij in muzikala, ljubitelji likovne umetnosti pa si bodo lahko od 20. avgusta dalje ogledali novo razstavo posvečeno kiparju Janezu Lenassiju. V Ljubljano se 21. in 22. avgusta vrača Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga, ki je s psihološkim baletom Up & Down sklenil 64. Ljubljana Festival. Tokrat se bodo predstavili z baletom Čajkovski. PRO et CONTRA, ki je ustvarjen na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega. 23. avgusta bo na sporedu še zadnji izmed koncertov opernih arij. V solistični vlogi bo navdušil priznani argentinski tenorist Marcelo Álvarez, ki velja za enega izmed najpomembnejših pevcev svoje generacije in najvidnejšega interpreta verističnih vlog. Teden bo sklenil muzikal Vesna, narejen po zgodbi prvega slovenskega romantičnega filma Vesna avtorja Mateja Bora. Muzikal se po lanskoletni premieri vrača v Križanke, kar bo tudi prvi dogodek na sporedu po letošnji prenovi Poletnega gledališča Križank, ki za zdaj ostaja še brez strehe.



Balet Čajkovski. PRO et CONTRA Borisa Eifmana je rezultat koreografovega dolgoletnega razmišljanja o osebnem in ustvarjalnem svetu tega skladatelja. Balet je ustvarjen na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega, premierno pa je bil uprizorjen le malo pred 70. rojstnim dnem Borisa Eifmana 22. julija 2016. Čajkovski je morda Eifmanov najljubši skladatelj, saj je na njegovo glasbo zasnoval zelo pomembne koreografije. Balet Čajkovski iz leta 1993, ki je z velikim uspehom gostoval po vsem svetu, si zasluži posebno pozornost. V tej produkciji je Eifmanu uspelo na odru tako rekoč materializirati nesmrtno glasbo Petra Iljiča in s koreografijo izraziti simfonijo strasti. Danes predstavlja novo, izvirno koreografsko stvaritev, ki odraža sodobne umetniške in tehnološke zmogljivosti baleta. »Ob dolgoletnem ukvarjanju z glasbo Čajkovskega sem spoznal, kako globok in brezkončen je bil skladateljev svet. Začel sem razumeti raznolike teme, povezane z njegovim delom, njegovo psihološko identiteto, njegovimi odnosi z bližnjimi. Vsega tega v preteklosti nisem zadostno preučil. Želel sem ustvariti delo, v katerem bi se lahko bolj poglobil v okolje skladateljevega ustvarjalnega trpljenja,« je povedal Eifman. (21. in 22. 8. ob 20.00, Cankarjev dom) 



Argentinski tenorist Marcelo Álvarez velja za enega izmed najpomembnejših pevcev svoje generacije. Za odkritje njegovega izrednega talenta sta zaslužna Giuseppe Di Stefano in izjemni Luciano Pavarotti, ki sta pevca spodbudila, da je prodal vse premoženje in se zaradi operne kariere preselil v Evropo. Leta 1995 je mednarodno debitiral z vlogo Elvina iz Bellinijeve opere La Sonnambula v beneškem Teatru La Fenice in glasbena pot ga je vodila na odre svetovnih opernih hiš. Sodeloval je tudi s številnimi priznanimi dirigenti, kot so James Levine, Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Antonio Pappano in drugi. Njegov operni repertoar je sledil naravnemu vokalnemu razvoju in obsega od belkanta prek del francoskih opernih skladateljev pa vse do velikih liričnih in verističnih tenorskih vlog. V Cankarjevem domu mu bomo lahko prisluhnili z Orkestrom Zagrebške filharmonije pod taktirko Constantina Orbeliana. (23. 8. ob 20.00, Cankarjev dom) 



Slovenski muzikal Vesna, narejen po zgodbi iz prvega slovenskega romantičnega filma Vesna avtorja Mateja Bora, se po lanski premieri vrača v Križanke. Muzikal je delo izkušenih ustvarjalcev, ki so pred štirimi leti na slovenske odre postavili uspešnico Cvetje v jeseni. Matura se bliža, glavni trije junaki pa so prepričani, da jih lahko hči strogega profesorja matematike odreši odvečnih muk učenja. Niz naključij privede do tega, da se na zmenku namesto učene Hiperbole pojavi prijetna mladenka Vesna, fantom popolnoma zmeša glavo in prava pomladna dogodivščina se šele začne. Zgodba o nedolžni mladostni ljubezni in njenih preizkušnjah je plod režije Vojka Anzeljca, libretista Janeza Usenika, koreografa Mihe Krušiča, avtorja glasbe Matjaža Vlašiča in producenta Gorazda Slaka. V glavnih vlogah Vesne in Sama nas bosta navdušila Flora Ema Lotrič in Robert Korošec.
(24. 8. ob 20.30, Križanke – rezervni termin: 25. 8. ob 20.30, Križanke)

Spremljevalni program



V slovenski likovni prostor je kipar Janez Lenassi (Opatija, 1927–Piran, 2008) odmevno vstopil leta 1960, ko je bil v Novi Gorici postavljen njegov spomenik Edvardu Rusjanu, v železobetonu, kar je pomenilo predrzno odločitev na področju spomeniške plastike. Razstavljena dela, Ravnotežje, 1973, granit; Družina, 1977, marmor; Zaporedje, 1998, marmor, in druga, ki nam izražajo njegovo izjemno občutljivost za izrazne posebnosti materiala, v katerem je ustvarjal, nam bodo odstrla le delček njegove intimne, globoko občutene duhovne dimenzije. Kustosinja razstave je dr. Nelida Nemec. (20. 8. – 3. 9. 2018; Otvoritev razstave: 20. 8. ob 20.00, atrij vhoda v prostore Festivala Ljubljana)

VIDEO - Otvoritev razstave kiparja Janeza Lenassi.


Ustvarjalne delavnice za otroke
V sklopu 66. Ljubljana Festivala so na sporedu tudi različne tematske delavnice. Namenjene so predvsem ustvarjalnim šolskim otrokom. V sodelovanju s strokovno usposobljenimi mentorji bomo prispevali k razvoju umetniškega talenta, spodbujali njihovo kreativnost ter jih seznanjali z različnimi umetniškimi zvrstmi. Za vsebinski koncept je poskrbela Maja Stojanov, koordinatorka projekta pa je Katarina Kukovič.

Na plesni delavnici Nasprotja bodo udeleženci med 20. in 22. avgustom pod mentorstvom plesalke Karin Putrih premišljeno združili osnove baleta in modernega plesa. Mladi ljubitelji plesa bodo spoznali osnovno tehniko ter preko plesa raziskali razsežnosti giba. S plesom bodo poskušali izraziti svojo osebnost. Vse udeležence bomo drugi dan delavnice peljali na ogled izjemne predstave akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga z naslovom PRO ET CONTRA, ki bo gostovala v Cankarjevem domu.

Zaključni nastop delavnice Nasprotja, bo v sredo 22. avgusta 2018 ob 16.00 uri v Viteški dvorani Križank in bo odprt za javnost. (20. 8. – 22. 8., Viteška dvorana Križank; Sklepni nastop: 22. 8., 16.00, Viteška dvorana Križank)