nedelja, 9. september 2018

Po sedmih letih zopet vozi vlak iz Ljubljane v Trst in Videm

Ljubljana, Trst 9. 9. 2018 – Ob 5.57 zjutraj je vlak z oznako ETR 563 v lasti Dežele Furlanije Julijske krajine z ljubljanske železniške postaje, po sedmih letih, odpeljal na otvoritveno vožnjo proti Trstu. Ponovno vzpostavljena povezava je plod sodelovanja in povezovanja med javno železničarsko družbo SŽ-Potniški promet in Trenitalia. Za uresničitev železniške prometne povezave je zaslužna deželna vlada Dežele Furlanije Julijske krajine in Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije ob podpori Evropske komisije. Med prvim potniki sta bila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc in odhajajoči infrastrukturni minister Peter Gašperšič.

Na železniški postaji Trst sta na simbolični uradni otvoritvi potnike in visoke goste pozdravila predsednik Avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga in odbornik za prevoze in infrastrukture dežele Furlanije-Julijske krajine Graziano Pizzimenti.



Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je na železniški postaji Trst, vesela in navdušena, v nagovoru med drugim dejala: "To, da ponovno vozi vlak med Ljubljano in Trstom ni velik dogodek samo za Slovenijo in Italijo ampak tudi za vso Evropo. Se vidimo naslednje leto ko bomo ponovno lahko z vlakom peljali iz Dunaja v Trst."



Infrastrukturni minister Peter Gašperšič pa je poudaril: "Za vzpostavitev ponovne povezave je bilo potrebno vložiti ogromno truda. Veliko lažje je namreč povezavo ukiniti kot pa jo vzpostaviti na novo. Zato verjamem, da bomo vsi naredili vse kar je v naši moči, da bomo danes vzpostavljeno povezavo ohranili in nadgrajevali uspešno sodelovanje med Slovenijo in deželo Furlanijo – Julijske krajine ter Republiko Italijo."



Direktor SŽ-Potniški promet, mag. Boštjan Koren je ob tem povedal: »Ponovna vzpostavitev železniške povezave med Slovenijo in Italijo po letu 2011 je plod prizadevanj in skupnega interesa mnogih deležnikov na strani Republike Slovenije in Dežele Furlanije - Julijske krajine ter Evropske komisije. Veseli nas, da potnikom z obeh strani meje spet lahko ponudimo potovanje z vlakom do Trsta, letališča Trst in Vidma ter ponovno povežemo kraje in ljudi ob progi. Od leta 2011, ko so Madžarske železnice ukinile vlak »Venezia«, ki je povezoval Budimpešto – Zagreb – Ljubljano – Benetke, smo si prizadevali za ponovno povezavo z Italijo.




Prvi pomemben korak smo naredili leta 2014, ko smo začeli z vožnjo do prve čezmejne postaje v Italiji Opčine / Villa Opicina. V sodelovanju z Arrivo smo uvedli hitro avtobusno linijo Ljubljana – Trst, kjer veljajo železniške vozovnice in je vključena v evropski železniški voznoredni sistem. Tretji korak je uvedba današnjih vlakovnih povezav. Letno prepeljemo v Italijo okoli 10.000 potnikov, z novo povezavo bo ta številka še narasla.«



Direktni vlak bo vozil dvakrat na dan v obe smeri. Jutranji z odhodom iz Ljubljane ob 5.57 bo peljal do Trsta ter naprej do letališča Trst (Ronke) in Vidma, popoldanski z odhodom iz Ljubljane ob 16.10 pa samo do Trsta. Povratek direktnega vlaka v Ljubljano je ob 9.01 iz Trsta in ob 17.54 iz Vidma. Vozni red je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronki, Vidma, Pordenona, Trevisa in do Trbiža v smeri Beljaka, ter povezave s hitrimi vlaki Freccarossa do Padove, Milana, Torina, Bologne Firenc, Rima in nazaj.



Cena vozovnice je 8 evrov do Trsta, 11,60 evra do letališča Ronchi in 15,20 evra do Vidma. Cena prevoza kolesa v mednarodnem prometu je 5 evrov.

Več o novi ponudbi in vozni red vlakov<http://www.slo-zeleznice.si/sl/novice/potniski-promet-novice/z-vlakom-do-trsta-udin>.