sreda, 31. oktober 2018

Kneipp v praksi, strokovna ekskurzija v Villabassi/Niederdorf #video #foto

Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana (VSŠKV) je v sodelovanju s Kneipp društvom Vrhnika v okviru programa Erazmus+ organizirala tridnevno strokovno ekskurzijo 'Kneipp v praksi' v Villabassi /Niederdorf na Južni Tirolski v Italiji v kraju, ki živi s Kneippom in v katerem je 80 odstotkov nemško govorečih ljudi, 8 odstotkov italijansko govorečih in ostalo pokrajinsko narečnih ljudi. Organizirala jo je za predavatelje VSŠKV in druge, ki se ukvarjajo s Kneippom. Tako so se med drugim pridružile hotelirke iz Hotela Delfin Izola z direktorico Nino Golob in Katarino Hribar iz Term Snovik, ki gostom že nudijo velnes storitve po Kneippu.

Skupinska fotografija na vrtu otroškega vrtca v Villabassi /Niederdorf. Foto Platiše.


Strokovna ekskurzija, ki je trajala od 28. do 30. septembra 2018 se je pričela v hotelu Bachmann v Villabassi /Niederdorf, ki ima Kneippov certifikat. Sekretarka Turističnega društva Villabassa (Tourist Info Villabassa) Gertraud Trenker Obersteiner, ki je zaželela dobrodošlico in predstavila kraj, ki je pod zaščito Uneska je poudarila,da imajo v kraju čudovit Kneippov vrt (Kurpark) in da imajo Kneippov certifikat poleg hotelov in zasebnikov tudi šola ter vrtec. Kneippov način življenja je vključen v vzgojno učni program. Sledila je degustacija predstavitev nekaterih eko kulinaričnih posebnosti z napitki.

Vrtec ima posebej urejene prostore za Kneippanje otrok. Foto Platiše.


Otroški vrtec v Villabassi je predstavila Ulrike Perathoner, direktorica vrtca in Kneipp strokovnjakinja. Vrtec v katerem se varuje okrog 60 otrok ima za kneipanje posebej urejene prostore in orodja v stavbi in na vrtu. Kneipanje imajo vsak ponedeljek in je vključen v vzgojno učni program, ki ga izvajajo že deset let in je tako postal način zdravega življenja in prehranjevanja.

Hubert Trenker, predsednik TD Villabassa je razložil uporabo različnih vodnih kopeli. Foto Platiše.


Naslednji dan je Hubert Trenker, predsednik Turističnega društva Villabassa predstavil javni park dobrega počutja Kurpark razložil kako poteka projekt 'Kneipp für mich' (Kneipp zame) ter razložil uporabo različnih vodnih kopeli, blatne kopeli, inhaltorske hišice ter kako so to vključili v turistično ponudbo.

Krompirjevega praznika v Villabassi /Niederdorf, Foto Platiše.


Sledil je ogled krompirjevega praznika v Villabassi /Niederdorf, ki je lokalnega prireditev s tržnico na kateri lokalni kmetje prodajajo svoje izdelke in pridelke. Gostinci pa ponudijo svojo krompirjeve in druge jedi. Ne manjka dobrega piva in glasbe.

Čudovit in lep je bil ogled jezera Lago di Brais v Dolomitih na 1.496 metrih n.m. Foto Platiše.


Čudovit in lep je bil ogled jezera Lago di Brais, ki je oddaljen 13 km od Villabassi /Niederdorf. Jezero Lago di Braies (Pragser Wildsee) leži v Južni Tirolski v Dolomitih in spada pod Unescovo svetovno dediščino. Jezero,ki leži v italijanski deželi Trentinsko – Zgornje Poadižje na 1.496 metrih nadmorske višine dosega v globino do 36 metrov, dolgo je 1,2 km, obala pa je dolga 3,05 km ob kateri je urejena peš pot. Nad jezerom se dviga 2810 metrov visoka gora Croda del Becco (Seekofel).

Turistična kmetija, ki ima Kneippov certifikat. Foto Platiše.
Strokovna ekskurzija se je v nedeljo dopoldne zaključila z obiskom turistične kmetije, ki ima Kneippov certifikat. Mario Mairhofer, Kneippova strokovnjakinja je razložila kako s Kneippovo terapijo omilijo oziroma odpravljajo notranjo napetost, izgorevanje in preveč storilnostno usmerjene osebe med katerimi je veliko menedžerjev.

VIDEO - Solni Kneippov inhalatorski paviljon v Villabassa-Neiderdorf


V Kneippovem parku Kurpark v Villabassa-Niderdorf na Južnem Tirolskem imajo tudi solni inhalatorski paviljon v katerem si ljudje lahko, praviloma od aprila do oktobra z inhalacijo in sprostitvijo, krepijo imunski sistem ter si na ta način pomagajo zdraviti bronhitis in vnetja obnosnih votlin. Pospešuje pa tudi izločanje sluzi, vitalizira telo in zavira alergijsko občutljivost ter blaži srčno-žilne težave.

Notranjost paviljona za solne inhalacije sestavljajo naložene butare, ki so na 50 cm narezane veje iz domače okolice, ki morajo biti zložene v vsaj 2m visoko steno v obliki kroga. Za butare je največkrat uporabljen črni trn ali dren, lahko so pa tudi iglavci, ki še posebej lepo dišijo. Preko njih teče 20 odstotna solna raztopina, ki mora biti brez joda. Ko slana voda teče po butarah se iz lesa sproščajo eterična olja. Zrak se tako obogati s slano-eteričnimi delci in vdihavanje le- teh sprošča ter krepi dihalne poti.

VIDEO - Obrazna Kneippova kopel v Villabassa-Niderdorf.



VIDEO - Hubert Trenker, predsednik Turističnega društva Villabassa predstavlja javni park dobrega počutja Kurpark. Prevajala je Nina Golob, direktorica Hotela Delfin Izola, udeleženka strokovne ekskurzije.