petek, 21. december 2018

Božična poslanica Geze Fila evangeličanskega škofa

Božični čas, ko praznujemo rojstvo našega Odrešenika Jezusa Kristusa, je še enkrat potrkal na naša vrata! Angel nam ponovno pravi: "Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo."




Drastičnemu opozorilu angela na začetku, takoj sledijo besede upanja! To upanje je Jezus Kristus, novorojeni Odrešenik, ki je v sveti božični noči prišel med nas. Prišel je, da bi nas s svojim delom odrešenja popeljal iz strahu k veselju.

Glas angelov od tedaj nikoli ni utihnil in nas vsako leto znova nagovarja. Sodobno okolje je vse bolj brezobzirno. Naša civilizacija je očitno postala utrujena in zbegana. Hočemo biti čim bolj učinkoviti, povečujemo proizvodnjo, naš cilj je vedno večji materialni dobiček in ugodje. Na področju varovanja nas samih pa kot da se odpoveduje narediti več za to, da bi ljudem povrnila dostojanstvo. Prepričan sem, da ljudje premoremo toliko zdravega razuma in srčnosti, da bomo vse naredili za to, da mnogim povrnemo izgubljeno upanje. Seveda pa se moremo za to tudi vsi potruditi.

VIDEO


Želim si, da bi nas sporočilo Božiča v rojenem Kristusu, navdihnilo k novemu upanju, ki strah spremeni v veselje, med vse nas pa prinese morda nekoliko več sodelovanja. Da ne bi bilo med ljudmi toliko nestrpnosti in zamer, ampak več medsebojnega razumevanja in miru. Vsi, verujoči in neverujoči najdimo pozitivnost, tudi skozi vero ali skozi upanje, da bi bili prihodnji časi za vse nas čim lepši in bi združevali ljudi med seboj.

Želim vam, da bi se vaše srce napolnilo z božičnim veseljem, ki je za vse ljudstvo. Še posebej to želim vam, ki vas pestijo težave, preizkušnje, bolezni, skrbi, razočaranja. Naj bodo ti dnevi veselja, dnevi prežeti z ljubeznijo in upanjem.

V novem letu 2019 pa vam želim zdravja, sreče, zadovoljstva in takih pogojev za življenje, da bo to življenje človeka vredno.

Blagoslovljen Božič in srečno novo leto vsem!

Na predvečer Božiča, krščanskega praznika Jezusovega rojstva po cerkvah potekajo bogoslužja in polnočnice.V Evangeličanski cerkvi maš oziroma polnočnic nimajo, imajo pa večerno božično bogoslužje, ki bo v Ljubljani ob 18. uri potekalo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani. Temu bo sledilo še bogoslužje na Božič 25. decembra ob 11. uri in na Štefanovo 26. decembra ob 11. uri.