torek, 15. januar 2019

Zdravniki si želijo spremembe v zdravstveni zakonodaji

Ljubljana, 15. 1. 2019 - Predsedniki zdravniških organizacij so na prvi seji postavili smernice za delo v prihodnjih mesecih. Izpostavili so nekaj prioritet na področju sodelovanja z ministrstvom za zdravje, med katerimi so tudi pozivi k spremembam nekaterih zakonskih predpisov, ki po njihovi oceni otežujejo delo zdravnikov.



Menijo, da bi bilo treba spremeniti dele zakona o pacientovih pravicah. Naročilne knjige bi bilo po njihovi oceni treba odpraviti, saj predstavljajo zgolj nepotrebno administrativno breme za izvajalce v osnovnem zdravstvu, ki nimajo čakalnih dob. Zobozdravniki bi morali biti glede naročanja in vodenja čakalnih seznamov obravnavani enako kot vsi ostali izvajalci v osnovnem zdravstvu, torej brez vodenja čakalnih seznamov.

S takimi spremembami bi se po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Zdenke Čebašek Travnik "precej izboljšal odnos bolnikov do zdravnikov in medicinskih sester". Zdravniška zbornica konec meseca pripravlja tudi pripravlja javno tribuno o naročanjem v osnovnem zdravstvu.



Težav v primarnem zdravstvu se je v izjavi za medije dotaknil tudi predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. Zdravniki zavračajo vlogo "zavarovalniških agentov", ker je to v nasprotju z našim poslanstvom, je komentiral vse bolj obremenjujoče zahteve Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Spomnil je, da so zdravniške organizacije že pred rokohitrskim noveliranjem zdravstvenih zakonov v mandatu vlade Mira Cerarja opozarjale na težave, ki jih bodo spremembe prinašale.

Tudi predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik je izpostavil, da so številni zasebniki z vedno novimi zahtevami "stisnjeni v kot". Opozoril je tudi na nizke cene zdravstvenih storitev. "Zakoni so bili slabi že pred mandatom vlade Mira Cerarja. Če bo minister za zdravje Samo Fakin samo popravil škodo prejšnje vlade, ne bo naredil nič. Bojim se, da je bil na ministrski položaj postavljen zato, da bo vse ostalo enako," je bil še kritičen Dovnik.




Delo nove vlade do zdaj ni prepričalo niti predsednika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Konrada Kuštrina. Ocenjuje, da je politika pozabila na številne predvolilne obljube o skrajševanju čakalnih vrst v zdravstvu in skrbi za bolnike. "Naše želje, da bi prišlo do strukturnih reform, so splavale po vodi," je ocenil in napovedal, da Fides, ki bo marca imel letno konferenco, tokrat na dialog z vlado oziroma ministrstvom ne bo čakal dve leti tako kot v prejšnjem mandatu. Nekatere zahteve bodo zaostrili prej, je napovedal.

Zdravniška zbornica Slovenije ministru za zdravje še priporoča, da uvede sistemski nadzor nad izvajanjem programa otroške srčne kirurgije, v okviru katerega naj se izvede tudi izredni strokovni nadzor s svetovanjem s strokovnjaki iz tujine. Pri tem bo zdravniška zbornica predlagala vsaj enega člana komisije iz tujine.