ponedeljek, 1. april 2019

Predsednik Pahor: Če se grozne stvari pozabijo se ponovijo

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v torek, 2. aprila 2019, ob 10.30 priredil pogovor med taboriščnicami in taboriščniki koncentracijskih taborišč druge svetovne vojne in dijaki. V pogovoru bodo sodelovali dijakinje in dijaki Slovenske gimnazije iz Celovca, Državnega izobraževalnega zavoda Gregorčič – šola s slovenskim učnim jezikom iz Gorice, Šolskega centra Nova Gorica, Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana in Srednje šole za oblikovanje in fotografijo.

Arhiv UPRS


V pogovoru bodo taboriščnice in taboriščniki v spomin in opomin prihajajočim generacijam prenesli svoje izkustvo, spomine in poglede na tragične dogodke. Gre za dogodek izjemne dokumentarne vrednosti v današnjem času, ko mir dojemamo kot nekaj samoumevnega in zagotovljenega, nas osebne zgodovinske izkušnje najmočneje opominjajo, da si je potrebno za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati. 

VIDEO


Ob pogovoru bo v Veliki dvorani predstavljenih tudi nekaj muzejskih eksponatov – predmetov iz nemških koncentracijskih taborišč iz razstave Muzeja novejše zgodovine Slovenije »Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih«.