nedelja, 5. maj 2019

Premier Šarec na Florjanovem dobrodelnem koncertu v Semiču nagovoril občinstvo

Semič, 5.5.2019 - V Kulturnem centru Semič je potekal dobrodelni Florjanov koncert, ki ga je organiziralo Prostovoljno gasilsko društvo Črešnjevec. Vabilu na koncert, na katerem so zbirali denar za izvedbo centralnega ogrevanja v prostorih društva, se je odzval tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru pred začetkom bogatega kulturnega programa orisal delo in poslanstvo gasilcev.



Uvodoma je premier sicer spomnil, da je na včerajšnji dan godoval sveti Florjan, zavetnik gasilcev, in da se ravno v teh dneh gasilci še posebej spominjamo svojih preminulih tovarišev, hkrati pa prosimo za varno in uspešno delo v bodoče na intervencijah in pri drugih aktivnostih.

V nadaljevanju je poudaril, da v slovenskem sistemu zaščite in reševanja gasilstvo temelji na prostovoljni bazi, ki jo tvorno dopolnjujejo poklicni gasilci. »Prostovoljne gasilke in gasilci smo tisti, ki priskočimo na pomoč ob najrazličnejših težavah. Danes se je delovanje močno razširilo; ne gre več samo za požare, tako kot je šlo v preteklosti, ampak se rešuje vse mogoče naravne nesreče, včasih pa ljudje pokličejo tudi za reševanje hišnih ljubljenčkov z dreves in podobno. To se včasih zdi nekoliko nenavadno, nekoliko ironično, vendar kaže na to, kako gasilke in gasilci držimo to družbo pokonci in kako brez naše organizacije ne bi bili tako varni in bili pripravljeni na najrazličnejše tegobe, ki nas lahko doletijo vsak dan.« 



»Gasilsko geslo je: 'Ne boj se za pomoč, mi bdimo dan in noč,' in dokler bo v slovenskem gasilstvu tako, potem se ni bati ne za premoženje ne za življenje. Gasilke in gasilci velikokrat tudi nesebično pomagamo in na nevidne načine tej družbi omogočamo, da smo drug drugemu ljudje in da ne gledamo samo na denar, ampak predvsem na to, kako bomo drug drugemu priskočili na pomoč, mu ponudili roko,« je še dodal.

Predsednik vlade se zaveda, »da gasilci ne moremo delovati samo na etični pogon, ampak so potrebna tudi finančna sredstva«, zato je pojasnil, da se je že srečal tako s predstavniki Gasilske zveze Slovenije kot tudi s predstavniki Združenja poklicnih gasilcev Slovenije in da so se pogovorili o težavah ter možnih načinih njihovega učinkovitega reševanja. 



Ob koncu je vsem navzočim zaželel prijeten večer in jih pozdravil z gasilskim pozdravom: »Na pomoč.«

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Črešnjevec je bilo ustanovljeno leta 1956 in je eno izmed devetih gasilskih društev, ki delujejo v Gasilski zvezi (GZ) Semič in občini Semič. Ob 60-letnici delovanja društva pred tremi leti so prevzeli novo gasilsko vozilo, za katerega so namensko varčevali vrsto let, pri nakupu pa so jim pomagali še Občina Semič, GZ Semič in donatorji. Vozilo je odigralo veliko vlogo pri sanaciji neurja s točo junija 2018 tako v njihovi občini kot tudi v občini Črnomelj. Ker vozilo s seboj prevaža vodo, je zelo pomembno, da se temperatura v garaži ne spusti pod ledišče. Trenutno ogrevajo garažo na električno energijo, njihova velika želja pa je, da napeljejo enotno centralno ogrevanje, ki bo omogočalo uporabo prostorov gasilskega doma (ne samo garaže) tudi v zimskih mesecih. Investicija je zelo velika, zato so se odločili, da organizirajo današnji dobrodelni Florjanov koncert z namenom zbiranja sredstev za pokritje investicije. Ni pa to prva tovrstna prireditev v organizaciji društva, saj so že leta 2011 izpeljali podoben dogodek z naslovom Večer z gasilkami. Takrat so zbirali sredstva za nemoteno delovanje ženske gasilske tekmovalne desetine. Današnji Florjanov koncert sovpada tudi z godom svetega Florjana, zavetnika gasilcev, ki goduje 4. maja. 

Foto: Nebojša Tejić, STA