ponedeljek, 30. september 2019

Uradno odprtje 19. F3ŽO bo v torek v Cankarjevem domu

Ljubljana – Uradna otvoritev največjega dogodka za starejše v Evropi je Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki bo že 19. leto zapored od 1. do 3. oktobra potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani. Otvoritev je 1. oktobra ob 10. uri v Linhartovi dvorani. Slavnostni govornik bo Dejan židan, predsednik DZ, ki je tudi častni pokrovitelj F3ŽO. Festival predstavlja osrednjo obeležitev Mednarodnega dne starejših (1. oktober) v Republiki Sloveniji. 


Organizator napoveduje, na dveh odrih, 120 kulturnih točk, več kot 80 brezplačnih izobraževalnih dogodkov za starejše, 10 strokovnih razprav ter razne predstavitve na več kot 160 razstavnih prostorih. Ker ZDUS ne sodeluje več pri F3ŽO so bile narejene določene zanimive programske spremembe, ki bodo popestrile festivalski program. Nov soorganizator je MZU Ljubljana. 



Rdeča nit letošnjega strokovnega programa bo implementacija strategije dolgožive družbe z najnovejšimi in ažurnimi tematikami, v okviru katerega organizatorji pripravljajo kar 10 okroglih miz. Teme letošnjega strokovnega programa bodo iskanje meja v jeziku o starosti in starejših, kako uspešno črpati sredstva EU z namenom, da bi strategijo dolgožive družbe dejansko tudi izpeljali, kako modernizirati sistem dolgotrajne oskrbe in opismenjevati starejše, kaj lahko storimo, da bomo spet omogočili ljudem, da ne glede na starost, ohranjajo in na novo navezujejo pristne človeške stike, in kakšen je pomen odgovornega delovanja nevladnih organizacij. 



Skratka, letošnji 19. Festival za tretje življenjsko obdobje bo prežet z glasbo, plesom, ažurnimi informacijami in tematikami, številnimi okusi ter dobro družbo, kjer bodo organizatorji v okviru najrazličnejših aktivnosti odganjali osamljenost starejših in kot vsako leto ustvarjali trden most med generacijami.

Podrobnosti o F3ŽO na http://www.f3zo.si/ljubljana/

Foto arhiv: Janez Platiše