sreda, 18. september 2019

V Portorožu bo 58. vseslovensko srečanje internirank in internirancev

Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja – Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz v Portorožu organizira 58. tradicionalno vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev. Slavnostni govornik bo minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik. Potekalo pa bo pod osebnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja, ki bo prisotne tudi nagovoril. Srečanje s slovesnostjo bo potekalo v dvorani Colombo Hotela Slovenija v nedeljo, 22. septembra 2019. Pričelo se bo ob 11. uri.



Tradicionalno 58. in hkrati 25. slovesnost v samostojni Sloveniji, ki bo letos potekala pod naslovom naslovom „Ne vrag, le sosed JE mejak“, bojo povezali 175 - letnico Prešernove Zdravljice, 75 - letnico njenega ponatisa v partizanski tiskarni Trilof, kot primer najlepšega uporniškega tiska v okupirani Evropi in 30 - letnico uradnega sprejema sedme kitice Zdravljice za slovensko himno. Slovesnost bo tudi tokrat temeljila na vlogi, ki so ga vsi, ki so se pridružili uporniškemu gibanju, imeli za ohranjanje slovenskega jezika in kulture, ki sta nas in nas bosta tudi v naprej ohranjala na tej in drugi strani meja.

Rdeča nit slovesnosti je zavest, da je Prešernova Zdravljica, s svojim temeljnim sporočilom brezčasovna, brezprostorska, za vse prilike in vse vrednostne sisteme. Hkrati bo to tudi priložnost, da se obeleži 100 - letnico priključitve Prekmurja in se opozori na 80 - letnico začetka 2. svetovne vojne, ki je vojno iz strelskih jarkov dobesedno prenesla v vsak dom, ko so tudi ženske, starejši in številni otroci iz nemih opazovalcev postali „anonimne“ vojne žrtve v zaporih, taboriščih in izgnanstvih. 



Matjaž Špat, predsednik Organizacijskega odbora je za Seniorske novice povedal: »Temeljno sporočilo srečanja in slovesnosti ostaja iz leta v leto enako. Vsaka vojna porojene iz pohlepa po ozemlju, po moči, po slavi, nadvladi in denarju je nesmiselna in obsojena na poraz, le upor za pravo stvar, za svobodo, za dostojanstvo, za pravico je lahko zmagovit. Program bo ponovno stkan iz spominov žrtev nesmiselnih vojn, ki gradijo na človeku sovražnih vrednotah, kot so nasilje, napadalnost, volja po premoči in ponižanje drugega. Ne le mladi generaciji, ampak prav vsem, želimo na neposreden način obuditi ljubezen do sočloveka, do rodne grude in jezika ter vrednot generacije slovenskih taboriščnic in taboriščnikov kot so tovarištvo, solidarnost, sočutje, pravičnost in enotnost.

Sedaj ko so človekove pravice bolj kot kadarkoli doslej pod tnalom in nakovalom nestrpnih, se bomo skupaj zavezali ohranjanju opomina in spomina na 63 tisočih ljudi, ki so bili iz Slovenije izseljeni v različna koncentracijska in delovna taborišča in preko 12 tisoč slovenskih rodoljubov, ki se nikoli niso vrnili domov.« 



V kulturnem sporedu, ki bo ponovno dialog med generacijami, bodo sodelovali Orkester Slovenske vojske s solisti, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, pevka Anika Horvat, tenorist Martin Sušnik, pevski zbor OŠ Koper, dramski igralec Domen Valič, TV Medvode s projekcijami in številni drugi.

Arhivske fotografije 2018: Zdravko Primožič/FPA