četrtek, 26. marec 2020

Igor Zorčič: Ne bomo tvegali prehitro razglasitev sprejema zakona

Ljubljana, 26. 3. 2020 - Predsedniki republike, DZ, vlade in DS so po današnjem izrednem vrhu izpostavili, da je treba ob epidemiji novega koronavirusa ukrepati učinkovito, a tudi demokratično, da ne bo upada zaupanja v demokratične institucije. "Kot bomo preživeli to krizo, tako bomo živeli po njej," je ob tem poudaril predsednik republike Borut Pahor. Gre za prvo srečanje štirih predsednikov po nedavni izvolitvi nove vlade in novega predsednika državnega zbora. 


Vlada dela dobro, opozicija si zasluži zahvalo za spoštljivo in konstruktivno delovanje, v državi pa vlada demokratičen duh, je po sestanku predsednikov štirih najvišjih političnih institucij povedal predsednik države Borut Pahor. 



Povedano je bilo, da četudi državni svet sprejme odločitev, da se odreče vetu na napovedani sveženj interventnih ukrepov, ga predsednik republike ne bo oziroma ne more razglasiti predčasno. Tudi v primeru zakonov, za katere referendum v skladu z ustavo ni dopusten, bi bila za predčasno razglasitev in posledično uveljavitev nujna vsaj sprememba poslovnika državnega zbora, ki določa, da se zakon v razglasitev predsedniku republike pošlje osmi dan. In ker gre za enega izredno pomembnih svežnjev, so sklenili, da bodo upoštevali vse že obstoječe predpise. Kot je izpostavil Igor Zorčič, si res ne želijo tvegati, da bi na koncu ustavno sodišče ugotovilo njihovo neustavnost, ker so bili prezgodaj razglašeni.

VIDEO


Predsedniki so se tudi zahvalili vsem, ki se držijo navodil in s tem prispevajo k zajezitvi širjenja virusa, zdravstvenemu osebju in vsem drugim, ki v teh razmerah omogočajo, da življenje kolikor toliko normalno poteka.

VIDEO


Foto: Daniel Novakovič/sta
Video: Matjaž Klemenc/uprs