nedelja, 8. marec 2020

V Sloveniji še nimamo epidemije koronavirusa

Ljubljana, 8.3.2020 - V velikem novinarskem središču Vlade RS na Gregorčičevi ulici v Ljubljani je popoldne potekala novinarska konferenca na kateri so sodelovali predsednik vlade Marjan Šarec, minister za zdravje Aleš Šabeder, direktorica NIJZ Nina Pirnat in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. 



V Sloveniji smo do sedaj potrdili 16 primerov okužb z novim koronavirusom, še zdaleč pa v Sloveniji nimamo epidemije koronavirusa, je na novinarski konferenci poudarila direktorica NIJZ Nina Pirnat, ki upa, da jo bo z uvedenimi ukrepi mogoče preprečili. Glede pozivov k zapiranju šol je poudarila, da bi bil to v tem trenutku nesorazmeren ukrep in da je tudi v večini sosed še vedno glavni ukrep higiena rok.

VIDEO


O končni odločitvi glede Planice in drugih tekmovanj je po oceni pristojnih še prezgodaj govoriti, saj se epidemiološka slika vsak dan spreminja. "V tujini zimske športne prireditve potekajo brez gledalcev, to je tudi ena od možnosti, ki bi se lahko zgodila," je dejal Šabeder. Že od petka pa so prepovedani obiski v domovih za starejše.