ponedeljek, 16. marec 2020

Minister Janez Cigler Kralj zagotovil nemoteno izplačevanje pokojnin in drugih transferjev #video

Ljubljana, 16. marca - Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je zagotovil, da bo v prihodnjem obdobju zagotovljeno nemoteno izplačevanje pokojnin in drugih transferjev. Pripravljajo pa nov interventni zakon, s katerim bi socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, avtomatsko podaljšali do 30. aprila. 



Kot je v izjavi za medije dejal minister, razmišljajo tudi o dopolnitvi predloga zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki naj bi ga DZ obravnaval v sredo na izredni seji.

Zagotovil je, da intenzivno spremljajo razmere na terenu zaradi širjenja novega koronavirusa, so v stalnem stiku s predstavniki domov starejših. Za danes popoldne je sklican sestanek s predstavniki domov za starejše in drugih socialno-varstvenih institucij. Na sestanku bodo skupaj z ministrstvom za zdravje pregledali predlog ukrepov, ki so ga pripravili konec tedna.

Poudaril je, da je treba ekipe v teh zavodih postaviti tako, da se čim bolj omeji možnost prenosa novega koronavirusa med zaposlenimi in oskrbovanci. Doslej sicer v domovih starejših poleg Metlike ni novih zaznanih okužb. 

VIDEO


Prav tako je namen današnjega sestanka, da se pripravi celovita in centralna informacija o potrebah po zdravstveni oz. zaščitni opremi. Krizni štab je namreč v preteklih dveh dneh postavil centralizirano točko zbiranja potreb. V nedeljo so se predstavniki ministrstva za zdravje glede potreb po opremi sestali z direktorji zdravstvenih ustanov, na popoldanskem sestanku pa bodo preverili potrebe še pri socialno-varstvenih zavodih.

Zagotovil je, da so seznanjeni tudi s težavami tistih starejših, ki imajo zelo nizke pokojnine, brez dohodkov pa so ostali tudi sorodniki, ki jim sicer finančno pomagajo. "Glede tega imamo na mizi kar nekaj predlogov, ki jih intenzivno medresorsko preučujemo. Pripravljamo ukrepe, ki bi čim bolj omilili to stisko," je dodal.

Minister se je ob tem zahvalil vsem, ki delajo na terenu ali kako drugače skrbijo za najranljivejše skupine prebivalstva. "To je delo, ki je več kot služba. V teh razmerah, ko ljudje čutijo stiske - tudi duševne - pa je to poslanstvo," je poudaril. Zahvalil se je tudi vsem staršem in delodajalcem, ki sprejemajo ustrezne zaščitne ukrepe.

Sicer pa je ocenil, da se bo ekipa na ministrstvu lahko dobro spoprijela z vsemi izzivi. Pri delu mu bosta pomagala dva državna sekretarja, Mateja Ribič, do prevzema funkcije direktorica doma starejših občanov Trebnje, in Cveto Uršič, nazadnje generalni sekretar Slovenske Karitas, z dolgoletnimi izkušnjami dela na ministrstvu, predvsem na direktoratu za invalide. Dodal je, da je ministrstvo nenehno odprto za predloge.