sobota, 7. marec 2020

Minister za zdravje podpisal Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih

Ljubljana, 7.3.2020 - Z odredbo se prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 500 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19). Ta odredba začne veljati danes 7.3.2020 od 19. ure dalje.


Priporočamo, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

V velikem novinarskem središču Vlade RS na Gregorčičevi 20 v Ljubljani je pred tem potekala novinarska konferenca na kateri je bila podana IZJAVA O AKTUALNEM STANJU V ZVEZI S POJAVOM KORONAVIRUSA. Sodelovali so Nina Pirnat, direktorica NIJZ, Simona Repar Bronšek, državna sekretarka z MZ in Darko Čander, vodja pristojnega oddelka nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino.

Povedali so, da je v Sloveniji potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom. Stopnja tveganja prenosa se povečuje, zato bo minister za zdravje danes podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. Tam odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Premier Marjan Šarec bo za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost.

VIDEO - Izjava o aktualnem stanju v zvezi s pojavom koronavirusom.


Minister Šabeder je na POP TV dejal, da so prepovedali obiske v domovih za starejše. Specialistični pregledi potekajo normalno, bi jih pa glede na razvoj dogodkov lahko začeli omejevati, zato ljudem, ki so za te dni naročeni na preglede, priporočajo, da prej pokličejo in se pozanimajo o morebitnih odpovedih.