torek, 3. marec 2020

Podelitev znakov, plaket in kipca Civilne zaščite 2020

Brdo pri Kranju, 2.3.2020 - Ob mednarodnem dnevu Civilne zaščite, ki ga praznujemo 1. marca je na Brdu pri Kranju potekala slovesnost na kateri so podelili 33 priznanj. Najvišje priznanje, kipec Civilne zaščite je za posebne zasluge in izjemne dosežke pri delu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami prejel Maks Lešnik iz Maribora – Studenci. 



Zbrane je v imenu evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčič nagovoril vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič. Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, ter drugi visoki gosti. 



Komisija za priznanja in nagrade na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je letos potrdila skupaj 275 predlogov za priznanja Civilne zaščite – 145 bronastih znakov, 66 srebrnih znakov, 34 zlatih znakov, 29 plaket in kipec Civilne zaščite. Na osrednji slovesnosti so podelili 33 priznanj, preostala pa bodo v naslednjih dneh podelili na trinajstih regijskih prireditvah po Sloveniji. 



Kipec civilne zaščite je prejel Maks Lešnik, ki je bil 17 let podpredsednik in 20 let predsednik PGD Maribor Studenci. Maks Lešnik je z bogatimi izkušnjami, ter visoko stopnjo profesionalnosti, usposobljenosti in izurjenosti ogromno pripomogel k razvoju gasilstva v Sloveniji, s čimer ima neprecenljive zasluge pri delu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. 



Plakete so prejeli poveljnik Območne gasilske zveze Ptuj Zvonko Glažar, namestnik poveljnika CZ Mestne občine Ljubljana Robert Kus, kranjskogorski gorski reševalec Aleš Robič, podvodni reševalec Mitja Slavinec, eden izmed začetnikov šolanja reševalnih psov Miran Tišler, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, poveljnik CZ v Mestni občini Murska Sobota Stanislav Wolf in Obalna gasilska zveza Koper. 

Bronasti znak Civilne zaščite za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči so prejeli Jelka Vedlin, Toni Fakin, Boris Lukežič, Ivan Pohorec, Martin Štubljar, Boris Žnidarko in Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije.



Srebrni znak Civilne zaščite za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju ter izboljšanju varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami so prejeli dr. Janja Kramer Stajnko, Eva Pogačar, Alenka Rednjak, Dušan Batista, Stanislav Brumec, Blaž Kranjc, Anton Maver, Matej Mihailovski, Franci Zima, Rižanski vodovod Koper in Rolf Nordengren



Zlati znak Civilne zaščite za dolgoletno uspešno delo pri razvijanju in utrjevanju organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenosti Civilne zaščite ter drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč so prejeli Mateja Blažej, Elza Majcen, Peter Čufer, Metod Pucelj, Koroški gasilski zavod in Švedska agencija za zaščito in pripravljenost 



Zbrane pa je v imenu evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčič nagovoril vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič. Stančič je prebral govor Lenarčiča, ki je izpostavil, da ima Slovenija dolgo in bogato tradicijo na področju civilne zaščite. Že od sredine 19. stoletja naprej so na Slovenskem delovala številna dobrodelna društva, med njimi tudi gasilska. Danes pa civilno zaščito sestavljajo tako prostovoljne kot poklicne reševalne službe. V njih sodeluje okoli pet odstotkov prebivalcev Slovenije, od tega več kot 45.000 prostovoljcev. 



Kot komisar za krizno upravljanje, ki spoznava sisteme civilne zaščite po članicah EU, je povedal, da je takšna udeležba prebivalcev v reševalnih službah zavidljivo visoka. "Prav je, da smo na te kvalitete slovenske civilne zaščite - množičnost, prostovoljnost, bogato tradicijo in znanje ponosni," je poudaril.

Fotogalerija klik TUKAJ