torek, 10. marec 2020

Pričeli so veljavi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa - Šarec napovedal zaprtje meje z Italijo #video

Ljubljana, 10.3.2020 - V velikem novinarskem središču Vlade RS na Gregorčičevi 20 v Ljubljani je potekala novinarska konferenca na kateri so sodelovali minister za zdravje Aleš Šabeder, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc in epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Eva Grilc.



Minister za zdravje Aleš Šabeder je v zvezi z včeraj sprejetimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa povedal. "V Sloveniji imamo do zdaj potrjenih 34 primerov novega koronavirusa, med obolelimi je osem zdravstvenih delavcev. Opravljenih je bilo 1.227 testov. Vsi okuženi so v bolnišnici in se počutijo dobro. Iz UKC Ljubljana so sporočili, da je zbolela tudi oseba, zaposlena pri njih, a ni imela stikov z bolniki. Med 25 potrjenimi primeri okužb je sedem zdravstvenih delavcev. Deset okuženih je v ljubljanski regiji, trije na Štajerskem, eden v Istri in deset na Dolenjskem. Za enega okuženega še ni znano."

Za obveščanje in pomoč prebivalcev je bil vzpostavljen klicni center z brezplačno telefonsko številko 080 14 04 ter SMS obveščanje ob prehodu meje. Od polnoči velja odredba, ki prepoveduje zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji z več kot 100 osebami, ter pojasnil, da prepoved ne velja za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe in verske obrede.

VIDEO - PREDSEDNIK VLADE NAPOVEDAL ZAPRTJE MEJE Z ITALIJO


Ljubljana, 10.2.2020 - Predsednik vlade je ministrstvu za zdravje in ministrstvu za notranje zadeve naročil, naj pripravita vse potrebno za zaprtje meje z Italijo, in sicer tako, kot je storila Avstrija. Če želimo zajeziti širjenje virusa, se nam zdi to nujen ukrep. Tovornega prometa ne bomo zaprli, ker bi s tem povzročili dodatno gospodarsko škodo. Prizadevamo si, da bi čim dlje ostali v prvi fazi širjenja virusa. Trenutno je potrjenih 34 primerov okuženih. Meja z Italijo se bo zaprla, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji.

Prav tako je začela veljati uredba o začasni prepovedi letenja zrakoplovov z italijanskih letališč, ki so z ogroženih območij (italijanske pokrajine: Lombardija, Benečija, Emilija - Romanja, Piemont, Marken), ter iz Kitajske, Južne Koreje in Irana."

Minister je še poudaril, da medresorska delovna skupina pripravlja ukrepe na meji s sosednjo Italijo, na podlagi zakona o nalezljivih boleznih pa bodo vzpostavljene ad hoc kontrolne točke. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja interventni zakon, s katerim bo del bolniške odsotnosti (40 odstotkov) pokrila država. Potekal je tudi skupni sestanek sedanje in prihodnje ministrske ekipe, na kateri so se seznanili s sprejetimi ukrepi, je še povedal minister Šabeder. Nacionalni inštitut za javno zdravje pa je pripravil letak z najpomembnejšimi informacijami o koronavirusu, ki bo do konca tedna s pomočjo Pošte Slovenije razdeljen vsem gospodinjstvom.

VIDEO


V zvezi s potrjenimi primeri okužbe je epidemiologinja Eva Grilc dejala, da se je večina obolelih okužila v tujini. Sekundarnih primerov, ki so se okužili od obolelega v Sloveniji, je zaenkrat 14. Dobra novica po njenih besedah je, da so se ti primeri okužili od znane osebe, ne gre za naključne stike. Število potrjenih okužb s koronavirusom po regijah: Ljubljana 15, Metlika 10, Maribor 3, Portorož 1 ter dva primera, za katera še ni podatkov.

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da je na zdravljenju na infekcijski kliniki trenutno 18 oseb, od tega jih bo pet danes odpuščenih domov, saj imajo zelo blage simptome bolezni. Vsi, ki ostajajo, so v stabilnem zdravstvenem stanju. Ponovno je pozvala ljudi, naj ne hodijo v zdravstvene ustanove, temveč naj se z zdravnikom posvetujejo po telefonu.

Ob zaključku je minister Šabeder še povedal, da so bile sproščene proračunske rezerve za nakup zaščitnih mask prek skupnega evropskega javnega naročila. Z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom pa sta se dogovorila, da vsem slovenskim proizvajalcem zaščitne opreme predlagajo, naj po zmožnostih povečajo proizvodne zmogljivosti.