ponedeljek, 6. julij 2020

Mojmir Sepe – koncert za 90. rojstni dan

S koncertom, ki bo 8. julija se ob visokem jubileju enega osrednjih skladateljev slovenske popevke Mojmirja Sepeta Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija s koncertom ob maestrovem 90. rojstnem dnevu klanjata Sepetovemu obsežnemu simfoničnemu in ritmo-simfoničnemu repertoarju, njegovi filmski glasbi in nekaj vsem znanim popevkam.
Mojmir Sepe praznuje 90 let. Foto: Stane Sršen

Gostji večera bosta pevki Nina Strnad in Eva Hren, dirigent Patrik Greblo, Klemen Golner, klavir Tomaž Gajšt, krilni rog. Voditeljica bo Miša Molk. Televizijski koncert si boste lahko ogledate v soboto, 11. 7. 2020, ob 20.30 na TV SLO 1. Še pred koncertom - ob 20. uri na TV SLO 1  pa bo pogovor Bernarde Žarn z mojstrom Sepetom.

Televizijski koncert ob slavnostnem jubileju Mojmirja Sepeta bo na sporedu v soboto, 11. julija 2020, ob 20.30 na TV SLO 1. Foto: Katja Kodba


Mojmir Sepe (vzdevek Mojzes), ki se je rodil 11. julija 1930 v Črni na Koroškem se je trajno zapisal v slovensko glasbeno zgodovino z večno lepimi skladbami, ki se nas še danes globoko dotaknejo. Ganljive so pesmi, ki jih je ustvaril s soprogo, eno največjih slovenskih šansonjerk, Majdo Sepe, hudomušno prikupne tiste, ki jih je ustvaril s Franetom Milčinskim Ježkom, če naštejemo samo dva izmed pevcev, s katerimi je Mojmir Sepe tesno sodeloval.

Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija bosta na Kongresnem trgu nastopila pod taktirko Patrika Grebla. Foto: Katja Kodba


Po študiju trobente je med letoma 1949 in 1970 igral v Plesnem orkestru Radia Ljubljana, vmes ustanovil Ansambel Mojmirja Sepeta in posnel eno prvih jazzovskih plošč v Jugoslaviji. Nato je postal urednik za zabavno glasbo na Radiu Ljubljana in bil aktiven tudi kot skladatelj. V šestdesetih in sedemdesetih letih je bil redni dirigent in avtor skladb na Slovenski popevki. Mojmirja Sepeta lahko upravičeno imenujemo za očeta slovenske popevke in šansona.

Program jubilejnega koncerta na Kongresnem trgu v Ljubljani

Eva Hren. Foto: Janez Marolt
1. Frnikule za Franeta2. Začnimo z bluesom
3. Pogled z gradu
4. Med iskrenimi ljudmi
5. Rdeča žoga
6. Utrinek
7. Janžev vrh
8. Nekoga moraš imeti rad
9. Brez besed
10. S teboj
11. Nekoč bo
12. Medved bojan
13. Uspavanka za Lano
14. Poletna noč
15. Ko gre tvoja pot od tod
16. Črni klavir
17. Ljubljanske razglednice
18. Vzameš me v roke
19. Jesenska
20. Tiho melje mlin spomina
21. Zemlja pleše