sobota, 4. julij 2020

V Snoviku so kosili travo na star način

Snovik, 4. 7. 2020 - V zgodnjih jutranjih urah so v apartmajskem naselju Term Snovik člani Turističnega društva Tuhinjska dolina v sodelovanju s Termami Snovik pripravili prikaz košnje po starem. S tem so obudili spomin na eno izmed starih kmečkih opravil, ki se v današnjem času umikajo modernemu načinu življenja in počasi tonejo v pozabo. S košnjo so začeli ob 6.00 uri zjutraj. Vešči kosci pa se niso izkazali le s košnjo, ampak tudi s tem, da je znal vsak svojo koso tudi sklepati in nabrusiti.



Letos je sodelovalo enajst koscev, med njimi tudi 20 letni Luka iz Mengša in 15 letni Matej iz Tuhinja, ki sta se zelo dobro odrezala. Matej pa je na koncu vzel v roke harmoniko in poskrbel za prijetno vzdušje. 



Gostje v apartmajskem naselju, ki prihajajo s cele Slovenije od Hotize, Zreč, Novega mesta do Tolmina, so z zanimanjem opazovali in spremljali košnjo koscev z ostrimi kosami. 



Po končanem delu se je širil prijeten vonj sveže pokošene trave, kosci po so se okrepčali z okusno malico, ki so jo pripravili v Termah Snovik. Za jutranjo malico, vmesno okrepčilo in slastno sladico na koncu, pa je poskrbela Manja Žebaljec iz Turističnega društva Tuhinjska dolina.

Pavla Tomec
TD Tuhinjska dolina