četrtek, 7. januar 2021

Odslej dovoljena tudi medicinska pedikura

Ljubljana, 07.01.2021 - Vlada je z odlokom trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala do 15. januarja. Dodala pa nove izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. To so geodetske storitve, čistilni servisi in medicinska pedikura. 




Vlada je na seji odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev podaljšala, še naprej pa so dovoljene nekatere izjeme. Med te se poleg geodetskih storitev, čistilnih servisov in pedikure od sobote štejejo še gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. 

 VIDEO - Vprašanje: "Kdaj bodo lahko pričeli z delom medicinski pedikerji."

  

Obratujejo lahko tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki  

Že sedaj lahko skladno s preteklimi odločitvami vlade delujejo med drugim prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah.

Obratujejo lahko tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošte in dostavne službe. Pogojno so omogočene tudi dimnikarske storitve. Prav tako so mogoče individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, in sicer med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Od sobote spet zaprti muzeji in galerije

Vlada je na današnji seji izdala odlok, ki glede na trenutno epidemiološko sliko v državi, zapira vse muzeje in galerije v državi, ne glede na stopnjo okuženosti v posameznih statističnih regijah. V knjižnicah ostaja mogoč prevzem vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu.
Možen je ogled kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino ob upoštevanju vseh higienskih priporočil za preprečevanje okužbe z virusom, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Število oseb na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino je omejeno na enega uporabnika na 30 kvadratnih metrov ograjene odprte javne površine ali na enega uporabnika, če je ograjena odprta javna površina manjša od 30 kvadratnih metrov.

Odlok začne veljati v soboto in velja do 15. januarja.