nedelja, 3. januar 2021

Predsednik Pahor k spomeniku Pohorskega bataljona na Osankarici položil venec #video

Osankarica na Pohorju, 3. 1. 2021 - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dopoldan tradicionalno položil venec k spominskemu obeležju padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona v počastitev 78. obletnice njihovega poslednjega boja. Venec je položil tudi župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar.



V izjavi po položitvi venca je predsednik republike dejal, da se je tudi letos, na razmeram primeren način, želel pokloniti spominu na tragičen konec domoljubnega poslanstva Pohorskega bataljona. Poudaril je, da z ohranjanjem spomina borkam in borcem, padlim v času narodnoosvobodilnega boja, izkazujemo hvaležnost, ker so dali svoja življenja za svobodo. »To današnje generacije cenimo in bomo vedno cenili, upajoč, da bomo poslej vedno uživali mir s polnimi pljuči,« je dejal. »V vsakem času so junaki in heroji. Takrat so bili in njim se danes poklanjamo, toda tudi ta čas je dal junake in heroje – tiste, ki se v prvih vrstah borijo, da bomo omejili širjenje virusa in bomo potem s precepljenostjo lahko zadihali svobodno,« je še poudaril in ocenil, da bo okrevanje zahtevno, a bo prineslo nove junake poslovnega in znanstvenega življenja.

VIDEO - Izjava predsednika Pahorja pri spomeniku Pohorskega bataljona na Osankarici.

Pohorski bataljon, ki je ob ustanovitvi septembra 1942 štel 90 borcev, je izvedel številne akcije. Konec decembra 1942 se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so ga odkrile nemške sile, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Vir: UPRS
Foto: Foto: Nebojša Tejić/STA