ponedeljek, 7. junij 2021

Mozaik življenja Staneta Perka

V Galeriji Atrij v Tržiču so 3. junija odprli razstavo, ki bo odprta do 18. junija 2021, foto kolažev Staneta Perka s katerimi gledalca popelje na potovanje po razmišljanju o minljivosti in krhkosti življenja. Župan Občine Tržič, mag. Borut Sajovic, ki je odprl razstavo je ob tem dejal, da je pozitivno presenečen nad razstavljenimi fotografijami. Pohvalil je pogum avtorja, ker se je odločil in predstavil svoja dela javnosti, glede na to, da so precej drugačna in so plod avtorjevega življenja njegovega načina razmišljanja in ustvarjalnosti. V otvoritvenemu nagovoru je omenil tudi avtorjevo pokojno ženo, ter mu zaželel še dolgo in uspešno delo, tako osebno, kot tudi v Foto klubu Tržič. Galerija Atrij je odprta od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro. Vstop je brezplačen.



Suzana Kokalj, umetnostna zgodovinarka je na otvoritvi takole predstavila razstavo foto kolažev Staneta Perka Mozaik življenja.

Stane Perko se tokrat predstavlja s foto kolaži, navdih išče tako v realnem življenju kot v literaturi in celo pop kulturi. Nemalokrat ideje med seboj prepleta in povezuje. 



Prvi večji sklop
foto kolažev predstavlja aktualno zgodbo soočanja s pandemijo. Z neznanim, s strašljivim. Kolaž naslovljen Korona tako prikazuje viruse, ki se nad mesto in nad množico prestrašenih ljudi spuščajo, kot bi bili neznani leteči predmeti iz neodkritega vesolja. V Drugem valu so virusi izjemno blizu, zakrivajo pogled na celoto in tako vzpostavijo vzporednico s pomembnostjo epidemije, ki je zasenčila ostalo dogajanje po svetu. Ostanite doma asociira na politične težave, ki so se začele kazati ob potrebi po omejitvah javnega življenja. Nadzor nad posameznikovo svobodo in osredotočenost na preživljanje časa doma, sta privedla do zmedenosti in duševnih stisk, kar je nazorno prikazano na fotografiji Nočna mora. Perko koronsko zgodbo zaključi z novim upanjem; na fotografiji Soočenje človeka prikaže kot junaka akcijskega filma, ki se je pripravljen spopasti z novo realnostjo in najti nov način življenja.



Drugi sklop foto kolažev poseže po Biblični tematiki Eve in Adama. Vidimo, kako Eva sprejme jabolko. Kako se na naslednji podobi nebo razpre v jezi prvega greha. In nazadnje kaos in praznino, ki zavladata po izgonu iz Raja.



Tretji sklop razkriva avtorjevo zasebnost in intimo, prikazuje njegovo doživljanje jeseni življenja. Odkrivanja novega sebe, ki se ima po upokojitvi končno čas vprašati, kdo je po vseh letih natrpanega življenja postal. Kdo je njegova partnerica in kako lahko ponovno stopita na skupno pot. Kako lahko uživata v dvoje, kot sta to znala nekoč, pred mnogimi leti. Tokrat sicer ne kujeta načrtov za prihodnost, vendar se zavedata krhkosti življenja in skušata vsak trenutek kvalitetno preživeti.



Razstavo dopolnjujejo posamezne fotografije, ki razkrivajo razburkano avtorjevo notranjost, kot na primer Zakaj?, kjer ob pogledu na utapljajočo se figuro in ob njej lobanjo, gledalec hitro pomisli na latinski rek »Memento mori!«



Nekateri foto kolaži avtorjev svet razkrivajo preko literarnih motivov. Na primer Cankarjeva skodelica kave postane Perkova – s spomini na jutranjo kavo, ki sta jo z ženo skupaj pila med počitnikovanjem na slovenski obali.



Avtor nam v naslovu namigne kaj točno s posameznim foto kolažem želi sporočiti. Vseeno želi, da si gledalec prikazane motive interpretira na lasten in oseben način.

Tehnično Stane Perko sestavlja kolaže striktno iz svojih fotografij. Pogosto takih, ki niso bile načrtno fotografirane za namen pričujoče razstave. Podrobnosti iz česa so elementi na foto kolažih sestavljeni, naj ostanejo zavite v tančico skrivnosti, prav tako kot čarodej ne razkrije tehnikalij svojih trikov. Samo tako lahko čarovnija obstaja naprej.



Avtor v mnogih kolažih raziskuje minljivost življenja in njegovo postopno ugašanje v tretjem življenjskem obdobju. S svojimi deli in drznostjo odkrivanja novega, pa izraža energijo in pogum, ki je marsikateri mladenič ne premore.

Perko tržiški fotoklub še vedno bogati s svežimi idejami. Prav ta razstava je njegova prva samostojna. Sicer je razstavljal tako doma kot v tujini. In si prislužil fotografski naziv F2 pri FZS.

Foto: Stane Perko in Milan Malovrh.