sobota, 27. avgust 2016

Predani korakom – plesno gledališki performans

Ljubljana, 27.8.2016 – V Križankah je Ljubljana Festival je prvič gostil poseben plesno-gledališki in glasbeni projekt Predani korakom. Nastopilo je štiriindvajset otrok, ki so sodelovali tako v delavnici za otroke v okviru Festivala Ljubljana kot v URI Soča. Ambasador projekta in povezovalec, sicer izza odra, kjer so nastopali le otroci, je bil dramski igralec Jernej Šugman. Občinstvo je Poletno gledališče v Križankah napolnilo skoraj do vrha in nastopajoče nagradilo s stoječimi aplavzi in ovacijami.



Jernej Šugman je v slikovitem in občutljivem besedilu poudaril, da so invalidni otroci enaki zdravim, čeprav tega ni rekel tako dobesedno, ampak metaforično ter povedal veliko modrost:”Vem, kaj sem, ne vem pa, kaj lahko še postanem!”



Ena izmed mam, Petra Golob, je na koncu prireditve spregovorila z odra in se zahvalila tako Festivalu Ljubljana kot sponzorju Zavarovalnici Tilia, URI Soča ter še posebej vsem posameznikom, ki so projektu dali končno vsebino; vsak dan potrpežljivo, z nasmehom in radostjo trdo ustvarjali in trenirali z otroki – Miha Podrepšek, Lea Kukovičič, Maja Bonča in Katarina Kukovič.



"Naši otroci so smeli vstopiti v neko drugo, novo in prečudovito sanjsko dimenzijo. Še nikoli nisem videla toliko tako utrujenih otrok s toliko žara in sreče v očeh in kljub napornim dopoldnevom so komaj čakali, da bo novo jutro in nov dan, in kar je najpomembneje, nova zmaga.



Zmage, ki so na prvi pogled marsikomu izmed nas del vsakdana, morda celo popolna rutina, našim otrokom pa so vsi predstavljeni in premagani izzivi pomenili velike zmage.



Naši junaki so se v URI Soča vračali utrujeno, a vzdignjenih glav, ponosni nase. Iz njihovih oči je sijala neverjetna energija, ki je vsak dan posebej napolnila vse kotičke otroškega oddelka in naših src.
Mami, mami, tudi jaz zmorem!!!



Pred našimi očmi so se levili v prelepe pisane metulje, ki jih od sonca lesketajoča krila nesejo visoko čez bele skalnate prelaze in še višje v brezdalje modrine neba, daleč čez široke travnate planjave in vse do mavrice, kjer se za trenutek ustavijo in se obarvajo v prav vse barve sveta. Tako kot vsi otroci, so tudi naši otroci vsak svoj svet zase, in ta svet je nekaj posebnega.”



Ustvarjalci projekta, plesno-gledališkega performansa Predani korakom, so bili režiserka Lea Kukovičič, koreograf Miha Podrepšek, kostumografinja Tina Bonča ter scenografa Lea Kukovičič in Tina Bonča.

Besedilo: Marijan Zlobec
Video: Ljubljana Festival
Foto: Janez Platiše