četrtek, 25. avgust 2016

Skazinih 3500 Organkov v Osijeku primer dobre prakse krožnega gospodarstva

Osijek, Velenje, 25.8.2016 - Večstanovanjska soseska Sjenjak v Osijeku je s pomočjo evropskih sredstev prejela 3500 kuhinjskih kompostnikov za biološke odpadke Organko in tako s pomočjo podjetja Skaza postala prva na Hrvaškem, ki trajnostno skrbi za gospodinjske biološke odpadke. Župan Občine Osijek Ivan Vrkić je poudaril pomen sodelovanja in širjenja okoljskega ozaveščanja ljudi.

Na fotografiji z leve: Blanka Verlak, vodja prodaje v podjetju Skaza, Zvonimir Klobučar, član uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije in Baranje, Davor Vić, direktor podjetja Unikom, Stjepan Ribić, predsednik uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije in Baranje.

Tiskovne konference o selekciji, zbiranju in ravnanju z organskimi odpadki v Osijeku so se udeležili številni vplivni gosti, med drugim predstavniki Ministrstva za zaščito okolja in narave, predstavniki komunalnih podjetij sosednjih občin ter župan Občine Osijek Ivan Vrkić, ki je poudaril pomen sodelovanja in širjenja okoljskega ozaveščanja ljudi.

»Načrtujemo, da bi Osiječanom jeseni prodali še 20.000 Organkov in tako v projekt vključili celotno mesto. Naša zgodba je navdušila tudi druge direktorje hrvaških komunalnih podjetij. Želimo si, da bi se zanimanje preneslo še v našo državo,« je ob tej priložnosti povedala vodja prodaje v Skazi Blanka Verlak in dodala, da je osiješki projekt odličen primer dobre prakse krožnega gospodarstva, katerega cilj je trajnostna uporaba virov. 

Organko je izdelan iz reciklirane plastike, saj v Skazi verjamejo v sožitje narave in tega materiala.


Načela krožnega gospodarstva namreč vključujejo celoten življenjski cikel proizvodov, od proizvodnje in potrošnje do ravnanja z odpadki, vse skupaj naj bi omogočilo boljši izkoristek surovin, proizvodov in odpadkov, prihranke energije in zmanjšanje toplogrednih plinov. »Ponovna uporaba in recikliranje bodo v EU postali zlato pravilo, odpadki pa stvar preteklosti,« je še poudarila Verlakova.

Kuhinjska uporaba Organka je zelo preprosta. Vanj odvržemo biološke odpadke, vse drugo naredijo mikroorganizmi, ki omogočajo, da razgradnja poteka brez smradu, pri tem pa se iz kuhinjskih odpadkov ustvarja eko tekočina kot stranski proizvod ob fermentaciji. To tekočino lahko nato uporabimo kot gnojilo za rože in čistilo za odtoke, fermentirane odpadke pa lahko uporabljamo tudi kot osnovo za kakovostni kompost. 

Gre za edinstven primer dobre prakse ločevanja in zbiranja bioloških odpadkov, idejo, ki so jo v Skazi predhodno že predstavili tudi slovenskim komunalnim podjetjem, a ta za zdaj niso pokazala zanimanja.