sreda, 26. februar 2020

Praznujte Dan žena v vili Ruska dača v družbi Katarine Velike

Francoska izdaja knjige Katarine Velike Navodila iz leta 1769 in originalno pismo ljubimcu Potemkinu. 

V Ruski dači v Zg. Gameljnah bodo 8. marec, dan žena, praznovali že dan prej, v soboto, 7. marca. Tudi tokrat so pripravili prav posebno zgodbo iz knjižnice Ruske dače. V bogati zbirki imajo namreč novo pridobitev, ki jo želijo ob letošnjem prazniku žena predstaviti. Povezana je z veliko in vplivno žensko ruske zgodovine, carico Katarino Veliko.

Katarina je bila nemška princesa, poročena z ruskim prestolonaslednikom, ki je kratek čas carjeval kot Peter III. – dokler ga ni ravno Katarina odstavila z državnim udarom. Bila je izjemno načitana ženska, ki se je takoj po prihodu v Rusijo naučila ruskega jezika. Ustanovila je Rusko nacionalno knjižnico, saj je bila s knjigami tesno povezana. Tudi začetek njene vladavine je obeležila knjiga. Pod vplivom francoskih razsvetljenskih filozofov, s katerimi si je dopisovala, se je odločila reformirati celotno zakonodajo. 

Ustanovila je zakonodajno komisijo, za katero je sama napisala natančna navodila za delo. Zanimivo je jezikovno popotovanje te knjige, ki je naslovljena kar Navodila (rus. Nakaz). Katarina je rokopis pisala v francoščini. Knjiga je bila izdana najprej v ruščini in nemščini. Sledil je prevod v francoščino, za katerega pa niso uporabili njenega rokopisa, temveč nemški tekst. Francosko izdajo iz leta 1769, ki je bila v Franciji prepovedana kot preveč liberalna, imajo v knjižnici Ruske dače in jo pokažejo obiskovalcem.

Sobotno presenečenje za goste in še posebej gostje Ruske dače je precej nenavadno. Katarina Velika je slavna zaradi marsičesa. Razsvetljena reformatorka, spodbujevalka znanosti in umetnosti, pod njeno vladavino je Rusijo razširila proti jugu do Črnega morja in Kavkaza. Njeno slavo kazijo očitki o številnih ljubimcih. Med najbolj znanimi sta dva Grigorija: Orlov, ki ji je pomagal na prestol, in Potemkin (rus. Potjomkin), ki je vodil vojske na jug, do osvojitve Krimskega polotoka. 

Potemkina večina pozna po potemkinovih vaseh, lažnemu olepšanju realnosti. Do zgodbe teh vasi je prišlo po osvojitvi Krima, ko je organiziral obisk carice, dvora in gostov na novo osvojena ozemlja na jugu. Želel je, da dobijo dober vtis o pokrajini, ki je bila v resnici precej redko naseljena. Na Črnem morju je dal sezidati trdnjave in pristanišče Herson je postalo sedež novozgrajene črnomorske flote. Obiskovalcem Ruske dače bodo v soboto, 7. marca, prvič predstavili originalno pismo z lastnoročnim podpisom carice Katarine Velike, ki ga je leta 1790 poslala Potemkinu prav v zvezi s pristaniščem Herson.

Vilo bodo 7. marca odprli ob 10. uri ter z ogledi nadaljevali ob 11., 12. in 13 uri. Obiskovalke so še posebej vabljene, saj bo zanje veljala znižana vstopnina, čaka jih tudi darilce Ruske dače. Priporočajo predhodne prijave na spletni strani ruska-daca.si.

Foto: Ruska dača