sobota, 10. julij 2021

56. festival Pivo in cvetje Laško se zaključuje z večernim koncertom

 Ljubljana, Laško, 10. julij – Izvrstne, prvič videne glasbene domislice in vragolije na festivalu Pivo in cvetje Laško. Obiskovalci bi si prihodnje leto ponovno želeli več odrov, še bolj raznoliko glasbo, dostopnejši avditorij, širši prostor druženja. Preprosto – želijo si priljubljeni festival v stari, tradicionalni organizaciji. Festival v živo prek radijskih valov Vala 202. PCT omejitve na koncertnem prizorišču in na mestih s kulinarično ponudbo.

Razen dejstva, da je festival vsebinsko uokvirjen v trenutno veljavne zdravstvene ukrepe in zato veljajo omejitve glede vstopa na samo koncertno prizorišče, v Laškem vendarle vlada odlično festivalsko vzdušje. Vstop v mesto Laško in ogled pouličnih kulturnih zgodb je brez omejitev. Za dostop na koncertno prizorišče in do gostinske ponudbe pa veljajo pravila PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Brezplačno testiranje je za vse obiskovalce zagotovljeno na parkirišču pred Kulturnim centrom Laško.

Mestne ulice so zapolnile mažoretke z udarno in glasbeno mogočno Bobnarsko skupino Laško, ki je udrihala po instrumentih tudi na uradni otvoritvi na občinskem dvorišču. Festivalu na pot so spodbudne besede za tokratno in tudi prihodnje izvedbe namenili župan občine Laško Franc Zdolšek, direktorica STIK Laško Tina Belej in predstavnik glavnega pokrovitelja festivala Pivovarne Laško Urban Kramberger. Priljubljene mažoretke so nato poplesavale tudi v družbi Laške pihalne godbe in s tipičnimi koračnicami navduševale obiskovalce, ki jih je bilo iz ure v uro več. Vročina je namreč opravila svoje in obiskovalce zadrževala v senci ali domači ugodni klimi skoraj do večernih ur. Kulinarične dobrote Laške kuhne so lokalni chefi predstavili na občinskem dvorišču, domači ponudniki pa so v Domačem kotičku ponujali doma narejene dobrote iz ekološko in trajnostno pridelanih sestavin. V Laškem pridejo na svoj račun tudi otroci, ki imajo svoj »festival« v Mavrični deželi, pa tudi ljubitelji zgodovinskih razstav, tokrat na temo »Pivo v kozarcu«, kot tudi ljubitelji cvetja z razstavo »Ocvetliči se«.



 Največje zanimanje obiskovalcev festivala Pivo in cvetje Laško ostaja namenjeno glasbi.

Sinoči so festival po enoletnem premoru odprli odlični Dolenjci MRFY. Ne naključno. Prav MRFY so band, ki zna v živo in pred publiko narediti odlično glasbeno razpoloženje. Izkušeni glasbeniki so svojim privržencem ponudili prav vse, kar jih krasi. In še več. Heart of gold, Neila Younga in No woman no cry, Boba Marleya, ki so jo izvirno poslovenili, sta bila nepričakovani češnji na izjemni – triglasni - glasbeni MRFY torti. Fantje dosledno sledijo svoji glasbeni smeri, ki ustvarja značilen ton in nedvomno tudi glas. Imajo zvesto publiko, znotraj katere so najbolj glasne privrženke. To je bilo močno slišati tudi prek valov Vala 202, ki je vse tri sinočnje koncerte predvajal v živo.

Stari glasbeni maček Peter Lovšin Pero je dokazala, da je večni šarmer. Ne le zaradi glasbe, Pero zna ljudi prevzeti tudi s svojimi sporočili in zgodbami. Na oder je tokrat povabil zasedbo Skalarji, v kateri so sami izkušeni glasbeniki, med njimi tudi izvrsten Igor Leonardi, diplomant graške akademije za glasbo in »praktikant« na ameriški glasbeni sceni. Ekipo sta sestavljala še dva »Prismojena profesorja bluesa«, basist Julijan Erič in bobnar Zlatko Đogić. Zanimiva odrska ekipa je predstavila vse, kar velja za domače »ljudske« komade Pera Lovšina, a z novimi, drugačnimi aranžmaji, vključno s harmonijem Rikija Zadravca. Da pa bi bila izvedba še bolj »odštekana«, sta Leonardi in Erič instrumente celo zamenjala, kar je ob navdušenju poplesujoče množice, le to še bolj razvnelo.

Big Foot Mama so imeli na festivalu prvič priložnost predstaviti njihov nov »dolgometražnik« Akustika. O njem so razmišljali kar nekaj časa, da se je ideja oblikovala v primernem izboru pesmi. Njihovi fani so imeli edinstveno priložnost sprehoditi se skozi njihovih izjemno uspešnih 30 glasbenih let in načrtovanim 17 pesmim so na koncu dodali še dve. Razvneto publiko je bilo na koncu potrebno pred odrom ohraniti na varni razdalji, prepevalo in zibalo se je sem ter tja, saj so se BFM poigravali tudi z izvedbami od rocka do calypsa. Izvrstna Akustika.

Danes na programu

19.00 – 20.30 Nipke and the Nipples

21.00 – 22.30 Hamo & Tribute to Love

23.00 – 01.00 Šank Rock z Alyo, Omarjem Naberjem in Ireno Yebuah Tiran

Tudi danes brezplačni prevozi v času festivala Pivo in cvetje Laško

Za vse, ki se bodo na festival Pivo in cvetje Laško odpravili peš ali zaradi kozarčka preveč ne bodo smeli za volan, si lahko varen in zanesljiv nočni povratek do Celja zagotovijo z brezplačnim prevozom z avtobusne postaje Laško do Celja. Vozni red je objavljen na spletni strani festivala www.pivoincvetje.si.

Na festival in s festivala pa se obiskovalci lahko odpravijo tudi z vlakom. Slovenske železnice bodo prevoz zagotavljale po rednem voznem redu.

Brezplačno SARS-COV-2 testiranje za obiskovalce

Letošnji festival Pivo in cvetje Laško postavlja v ospredje kolektivno varovanje zdravja. Glede na trenutno veljavne ukrepe bo na festivalu potrebno zadostiti pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za prizorišča Laška kuhna - občinsko dvorišče, oder Zlatorog - veliko šolsko igrišče ter za Trubarjevo nabrežje.

Za vse obiskovalce festivala, ki bodo potrebovali negativen test, bodo organizatorji zagotovili brezplačno testiranje na SARS-COV-2 na parkirišču pred Kulturnim centrom Laško in sicer od 18.00 do 01.00.

Zabavajmo se varno!

Vabljeni na spletno stran festivala www.pivoincvetje.si, kjer bodo najprej objavljene dodatne informacije.