ponedeljek, 16. avgust 2021

Oder 69. Ljubljana Festivala bo ta teden v znamenju znamenitega muzikala Chicago #video

Ljubljana, 16. 8. 2021 - V sklopu 69. Ljubljana Festivala bo od 16. do 20. avgusta na Kongresnem trgu vsak dan ob 20.30 uri na programu eden najuspešnejših broadwayskih muzikalov, Chicago. Režiser in koreograf produkcije, ki je nastala posebej za Ljubljana Festival, je Mykal Rand, večkratni gost Ljubljana Festivala. Uprizoritev je opisal kot izjemno barvito in impresivno.

Chicago je eden najuspešnejših broadwayskih muzikalov, ki je po premieri leta 1975 v Gledališču 46th Street doživel nešteto ponovitev in novih produkcij. Nastal je po istoimenski drami novinarke Maurine Dallas Wattkins, ki so jo navdihnile zgodbe zločink, o katerih je poročala v svoji kolumni. Glasbo in besedilo sta napisala John Kander in Fred Ebb, pod režijo in koreografijo prvotne izvedbe pa se je podpisal Bob Fosse, slavni broadwayski koreograf, ki ga poznamo po muzikalih, kot so Sweet Charity, Kabaret, Ta vražji jazz. Današnje uprizoritve temeljijo na obuditvi muzikala leta 1996 s koreografijo Ann Reinking po Fossovem zgledu. V Ljubljani bo na ogled nova produkcija v režiji in koreografiji Mykla Randa, večkratnega gosta Ljubljana Festivala, ki je na festivalski oder postavil tudi muzikale kot so Jesus Christ Superstar, Briljantina in Lasje, zasedbo pa sestavljajo izvrstni britanski pevci in plesalci.

Zgodba je sijajen spektakel o jazzovskem Chicagu, polnem intrig, ljubezni, prevar, izdaj, rivalstva in prijateljstva. Glavni junakinji sta naivna Roxie Hart, ki si ne želi nič drugega, kot da bi zaslovela kot plesalka, in že uveljavljena zvezda kabareta Velma Kelly, ki se znajdeta pred sodiščem zaradi umora svojih ljubimcev. S pomočjo prebrisanega odvetnika Billyja Flynna skušata ubežati smrtni kazni, od aretacije do konca sojenja pa postrežeta s številnimi zabavnimi pevskimi in plesnimi točkami, kot so All that Jazz, Hot Honey Rag, Razzle Dazzle.

Muzikal bo izveden v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Režiser in koreograf: Mykal Rand
Scenograf: Jason Denvir
Kostumografija: Colleen Morris-Glennon
Oblikovanje luči: David Howe
Zvok:
Gareth Owen