torek, 21. oktober 2008

Svečana večerja v čast kraljici in vojvodi

Eden osrednjih dogodkov obiska britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega v Sloveniji je bila nocoj svečana večerja na gradu Brdo.


Gostitelj, predsednik republike Danilo Türk, je v zdravici med drugim poudaril pomen zgodovinskosti obiska za krepitev odnosov med državama. Da se bodo odnosi še poglobili, pa je menila tudi Elizabeta II. (foto Daniel Novakovič, STA)


Predsednik Türk je obisk njenega visočanstva pozdravil kot potrditev odličnih odnosov med narodoma, ki ju povezuje prijateljstvo, katerega zgodovina in kakovost navdihujeta s spoštljivostjo. Zgodovina teh odnosov, ki obstojajo stoletja, je po njegovih besedah v veliki meri potekala zunaj široke javne pozornosti in množičnih komunikacij. (foto Stanko Gruden, STA)


Britanska kraljica Elizabeta II. pa je številnim gostom na svečani večerji uvodoma dejala, da sta s princem Philipom počaščena, da njun prvi obisk Slovenije poteka tako kmalu po nadvse uspešnem prvem slovenskem predsedovanju EU. Po njenih besedah je slovenski uspeh toliko bolj izrazit ob dejstvu, da je Slovenija postala neodvisna evropska država pred zgolj 17 leti. Korenite spremembe, ki so sledile letu 1991, pa so plod izjemne energije, vizije in odločnosti države. (foto Stanko Gruden STA)



Vir: Urad vlade za komuniciranje,poptv.si