sreda, 11. maj 2011

Predsednik Türk podpira projekt Pot miru od Alp do Jadrana

Predsednik republike dr. Danilo Türk je organiziral pogovor o vseevropskem projektu Pot miru od Alp do Jadrana, na katerem so sodelovali predstavniki Vlade Republike Slovenije, Fundacije Poti miru v Posočju in Društva za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske. Pogovor je bil namenjen pregledu aktivnosti za izvedbo tega projekta, ki je namenjen ohranitvi, obnovi ter predstavitvi zgodovinske in kulturne dediščine prve svetovne vojne na območju soške fronte v študijske, turistične in izobraževalne namene. V projektu, ki se poteguje za finančno podporo Evropske unije, sodelujejo partnerji iz Republike Slovenije in Italijanske republike.



Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije dejal, da je med svojim nedavnim državniškim obiskom v Italiji predlagal italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu skupno pokroviteljstvo nad tem projektom. Spomnil je, da se bližamo prvi obletnici začetka prve svetovne vojne, ki je bila zgodovinska katastrofa Evrope in je kontinent zaznamovala skozi celotno 20. stoletje. Iz razdejanja po prvi svetovni vojni so izšle vse vrste totalitarizmov. Predsednik je dodal, da ima današnja demokratična Evropa, ki spoštuje človekove pravice in je usmerjena k trajnemu miru, svoj temelj prav v spoznanju nesmiselnosti in usodnosti tragedije, katere del je bila tudi soška fronta.



Soška fronta je bila eno od velikih in težkih bojišč te vojne, na katerem so izgubili svoja življenja številni mladi iz zelo širokega dela Evrope. Zato bi bilo po besedah predsednika prav, če bi dali temu spominu ustrezen poudarek. Predsednik je dejal, da se o tem projektu pogovarja tudi z drugimi predsedniki srednjeevropskih držav, ki so zainteresirani za to, da bi se spomin na žrtve z njihovih območij gojil z ustrezno spoštljivostjo in da bi se razumele vse dimenzije te velike evropske tragedije.



Predsednik uprave Fundacije Poti miru v Posočju in načelnik Upravne enote Tolmin Zdravko Likar je pojasnil, da je 100-kilometrska trasa Poti miru od Loga pod Mangartom do Mosta na Soči že dokončana, preostanek poti preko goriškega in tržaškega Krasa do Jadranskega morja pri Devinu pa bo predvidoma dokončan do 100. obletnice začetka prve svetovne vojne. Projekt Pot miru od Alp do Jadrana vključuje postavitev spominskih obeležij, povezavo muzejskih zbirk in muzejev na prostem, zgodovinsko knjižnico, vodniško službo, izdelavo promocijskega materiala in spletne strani, v fundaciji pa načrtujejo tudi ureditev Evropskega parka spomina.

Fundacija Pot miru v Posočju
.