četrtek, 9. april 2020

Starejši od 65 let morajo starost pri vstopu v trgovino dokazati z dokumentom

Ljubljana, 9.4.2020 – Vlada RS je na dopisni seji sprejela sklep, s katerim ponovno uvaja izvajanje elektivnih (nenujnih) zdravstvenih storitev za paciente. V trgovinah namesto rokavic razkuževanje rok. Sprememba odloka o dokazovanju starosti pri vstopu v trgovino prične veljati v petek 10. aprila 2020.





Spremenila je tudi Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim  določa, da lahko v prodajalnah z živili nakup v času od 8.00 do 10.00 in zadnjo uro pred zaprtjem prodajalne opravijo izključno ranljive skupine, kamor spadajo nosečnice, invalidi in starejši od 65 let, ki izkazujejo svojo starost z osebno izkaznico oziroma drugo javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb (če je to potrebno). 

Z omejitvijo časa, posebej za ranljive skupine, želi Vlada RS to skupino dodatno zaščititi tako, da se jo loči od ostalih potrošnikov oziroma kupcev.

VIDEO


Tina Bregant, državna sekretarka z Ministrstva za zdravje pa je na večerni tiskovni konferenci svetovala: "Zadržujmo se doma in ne hodimo na obiske. Če so še nedavno pri obisku trgovin svetovali rokavice, jih sedaj ne več, ampak namesto tega priporočajo samo razkuževanje rok. Torej. Razkužujmo roke, preden gremo v trgovino in ko pridemo iz nje oziroma ko oddamo voziček," K temu bi dodal, da pri kruhu, zelenjavi in sadju le nataknimo rakovice. V vseh trgovinah so na razpolago že od prej, ko epidemije še ni bilo.