torek, 23. april 2024

Zeleni prehod – pot do energetske samooskrbe?

Radlje ob Dravi, 23. 4. 2024 - Prav na dan, ko je Državni zbor potrjeval novi energetski zakon, je tudi na Koroškem v  Radljah ob Dravi tekla beseda o pomembni temi energetike in zelenega prehoda. Zaradi  prilagajanja energetske oskrbe zahtevam zelenega prehoda, ki predvideva ambiciozne  cilje na ravni Evropske unije in v okviru svetovnega podnebnega dogovora, je tudi pri  nas vedno več vlaganja v obnovljive vire energije. A pogosto je to povezano z visokimi  stroški, ki jih največkrat krije končni uporabnik. Hkrati je praksa iz tujine že pokazala,  da lahko nepremišljeno ukrepanje vodi v težave s preskrbo. Sogovorniki so se strinjali,  da je treba investicijam v obnovljive vire energije nameniti pozornost, a tudi ustrezen  čas in premislek, da bo lahko idejam sledila tudi praksa. 



Župan Radelj ob Dravi, magister Alan Bukovnik, je povedal, da je občina bogata z dvema  obnovljivima viroma - vodo in lesom, kar zagotavlja ustrezno preskrbo z obnovljivimi  viri energije. Težave se pojavljajo pri distribuciji le-te, saj omrežje zaenkrat še ni prilagojeno,  a se trudijo v tej smeri in uresničujejo energetsko vizijo razvoja občine, ki vključuje tudi  ogrevanje z biomaso javnih stavb ter prehod na zeleno mobilnost javnega potniškega prometa  v prihodnosti. 

Poslanec v Državnem Zboru, Jožef Horvat, je izpostavil, da postopki umeščanja  objektov v prostor velikokrat pomenijo tudi neobhodne prepreke pri boljšanju  energetske preskrbe Slovenije. Izpostavil je geotermalno energijo in plin, ki pri nas na  vzhodu države še nista izkoriščena. Zavzel se je za izgradnjo drugega bloka jedrske  elektrarne, ki je stabilen ter hkrati čist vir energije za vse večje potrebe gospodarstva in ljudi. 

Strokovnjak za energetiko, doktor Robert Maruša, je spregovoril o težavah, ki jih zaradi  fluktuacije v pridobivanju energije lahko predstavljajo obnovljivi viri, zlasti solarna  energija. Za vetrne elektrarne so postopki umeščanja v prostor absolutno predolgi, zato se je  zavzel za vlaganja v manjše toplarne, ki predstavljajo odličen primer ogrevanja na biomaso,  tudi iz tujine. Dodal je, da se ne bi smeli zanašati samo na elektriko kot vir ogrevanja ter  izpostavil stabilnost preskrbe z jedrsko energijo. 



Razprava je pokazala, da niti Koroška, niti Slovenija kot celota v svojih težavah nista izjemi.  Cilji - postati podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050, ki si jih je zadala Evropska unija,  se v praksi kažejo kot zelo ambiciozni, zato se iz številnih držav slišijo pozivi k bolj postopnemu  prehajanju nanje. Strokovnjakinja za evropske zadeve in članica mreže Gradimo Evropo  pod okriljem Evropske komisije, Mojca Erjavec, je izpostavila, da je cilj, da bi bili vsi  novi avtomobili in kombinirana vozila, registrirani v Evropi, do leta 2035 brez-emisijski,  najverjetneje preveč ambiciozen. Težave se pojavljajo zlasti zaradi nevzdržnosti  električnih omrežij, ki na tovrstne obremenitve niso pripravljena. Pozvala je k razumnosti  pri uveljavljanju ciljev ter upoštevanju zmožnosti in potreb prebivalstva, pa tudi pomoči s strani  držav, denimo prek subvencij za toplotno izolacijo stavb. Za ukrepe socialnega sklada za  podnebne EU sicer namenja 86 milijard evrov. 

Evropske volitve, na katerih bomo Slovenci izbirali evropske poslance, ki bodo zastopali naše  interese v Bruslju, bodo v nedeljo, 9. junija 2024.