petek, 9. april 2010

Kako globoka bo zdravstvena kriza?

Na novinarski konferenci Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so povedali, da bodo potrebni dodatni ukrepi, drugače bo Zavod letošnje leto zaključil z okoli 100 milijoni evrov primanjkljaja, ki ne bi mogli pokriti iz rezerv. Zato bodo potrebni še dodatni varčevalni ukrepi, ki pa bodo boleli vse v Sloveniji, je opozorila namestnica predsednice upravnega odbora ZZZS Lučka Böhm. Takoj za tem je bila sklicana tudi tiskovna konferenca Ministrstva za zdravje na kateri je Dorjan Marušič, minister za zdravje dejal, pa po njegovih ocenah zdravstvena kriza le ne bo tako huda.


Novinarska konferenca ZZZS.

V ponedeljek se bo s temi številkami in problemi seznanila tudi skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Na skupščini bosta podana tudi dva sistemska ukrepa: zmanjšanje odhodkov, tudi z odprtjem neprijetnih tem, kot so na plače v zdravstvu.

Predstavljena je bil tudi knjiga dr. Marjana Česna, Kratek pojmovnik za menedžerje v zdravstvu, ki ga je v okviru strokovne zbirke izdal in založil ZZZS. Pojmovnik bo koristna opora pri delu in ustvarjanju številnim uporabnikom v sistemu zdravstvenega varstva in pomeni pomemben prispevek k strokovnemu slovstvu na tem področju.



»Menim, da bi lahko s skupnim dogovorom leto 2010 in 2011 lahko izpeljali neboleče« in poudaril , da Slovenija za zdravstvo namenja 8,9 odstotka bruto domačega proizvoda. Če bi odstotek dvignili za 0,1 bi se zelo približali stabilnemu delovanju zdravstvenega sistema.

Minister Marušič je tudi povedal, da se bo v torek sestal z vodstvi bolnišnic, predstavniki zdravstvenih domov in koncesionarjev z namenom, da se dogovorijo o najnujnejših ukrepih, ki jih je treba vpeljati, da bo splošni dogovor za 2010 in tudi aneks ena k splošnemu dogovoru uresničen.
.