petek, 7. junij 2013

Sobivanje starejših v stanovanjski skupnosti

V Ljubljani so se srečali starejši in upokojeni, ki si želijo živeti in bivati v eni izmed oblik sobivanja. Organizirala ga je Svetovalnica za izboljšanje bivanja starejših pri ZDUS v okviru projekta Helps. Srečanja se je udeležilo 15 kandidatov. 



Prevladovale so kandidatke, ki živijo same v velikih hišah in stanovanjih Med njimi je bila tudi gospa, ki ima več bivalnih enot v različnih krajih Slovenije. Ena izmed kandidatka pa je z vnukinjo prišla celo iz Koroške. Z Dolenjske pa je prišel tudi podjetnik, ki bi rad večjo hišo preuredil v šest stanovanj za sobivanje. Nekateri pa so že tik pred tem, da življenje nadaljujejo v sobivanju.

 

Cvetka Seljak in Joži Strnad iz Ljubljane sta se že skoraj dogovorjeni za sobivanje. To, da bosta obe obdržali stanovanji sta se že odločili. Iščeta le še obliko sobivanja, ki bi bila najbolj primerna.



Drago Brezovački iz Ljubljane pa se je na Svetovalnico obrnil zato ker bi rad za sobivanje spoznal prijateljico oziroma partnerico. Ko jo bo spoznal pa se bosta dogovorila kako bosta sobivala.

I

Iz Prevalj je prišla Ivanka Komprej. Pripeljala jo je vnukinja Katja Vravnik. V hiši živi sama. To je zanjo veliko finančno breme. Ker razmišlja in išče ideje kako bi to razrešila je prišla na srečanje. Pred tem pa sta z vnukinjo že dvakrat prišli na posvet.