sobota, 29. junij 2019

V Termah Snovik so gostom prikazali košnjo po starem

Snovik, 29. 6. 2019 - V apartmajskem naselju Term Snovik so člani Turističnega društva Tuhinjska dolina pripravili prikaz košnje trave po starem. Gostje v apartmajskem naselju so z zanimanjem opazovali in spremljali košnjo koscev. S košnjo so pričeli ob 6.00 uri zjutraj, ko je bila še rosa. Takrat se trava najlažje kosi.



Kosci so pred košnjo sklepali vsak svojo koso s seboj vzeli osovnik z oslo (tulec z vodo in brusilnim kamnom, ki ga kosci zataknejo za pas) s katerim so med košnjo brusili koso in šli kosit. Letos so dobili tudi okrepitve iz Kamnika in Mengša in predali svoje znanje naprej. Po končanem delu se je širil prijeten vonj sveže pokošene trave, kosci po so se okrepčali z okusno malico.



S takimi prireditvami v TD Tuhinjska dolina želijo ohraniti tradicijo in obuditi spomin na eno izmed starih kmečkih opravil, ki se v današnjem času umika in počasi tone v pozabo zaradi tehnološkega razvoja. Vedno bolj pa izginjajo tudi druga kmečka opravila. Zato se v Turističnem društvu Tuhinjska dolina trudijo z različnimi prireditvami ohranjati ljudske običaje in kulturno dediščino. Med katero spada tudi košnja po starem, kot so to počeli naši predniki.

Katarina Hribar