četrtek, 22. avgust 2019

La Traviata v izvedbi priznanega Teatra Regio iz Torina

Tokrat bo Ljubljana Festival z La Traviato obiskala zasedba priznanega Teatra Regio iz Torina, v glavnih vlogah Violette in Alfreda se bodo predstavili sopranistki Marija Mudrjak, Irina Dubrovska in tenorist Giulio Pelligra. Med mladima opernima pevkama, ki bosta nastopili v zahtevni vlogi Violette, velja posebej izpostaviti Marijo Mudrjak, saj sodi med najobetavnejše pevke svoje generacije. Poleg odlične pevske zasedbe bo opera navdušila z izjemno in kompleksno scenografijo. 



La Traviata vse od premiere leta 1853 velja za opero, ki jo po svetu največkrat uprizorijo. Razlog za to je njena izjemna priljubljenost, ki izhaja iz vedno aktualne ljubezenske tematike ter čudovitih in spevnih melodij. Dramatična in s čustvi prežeta zgodba, ki je postavljena v lahkoten utrip salonov, se vrti okoli notranje stiske pariške kurtizane Violette, v katero se zaljubi mladi plemič Alfredo.



Paolo Trichilo, italijanski veleposlanik v Sloveniji je pred tokratno uprizoritvijo opere La Traviata dejal: »Enako kot v lanski sezoni tudi poleti 2019 Festival Ljubljana gosti eno najpomembnejših italijanskih opernih gledališč. Direktorju Festivala sem zelo hvaležen za vabilo, ki ga je naslovil na gledališče Teatro Regio iz Torina, da lahko v prestolnici Republike Slovenije predstavimo eno od vrhunskih italijanskih zasedb na umetniškem področju. Uprizoritvi Verdijeve Traviate, ki bosta na sporedu konec avgusta, sta plod sodelovanja med Festivalom Ljubljana, Veleposlaništvom Italije in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji s podporo italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Predstavi bosta izvedena zaradi dejstva, da je začel veljati pomemben Sporazum o sodelovanju v kulturi in izobraževanju med Vlado Italijanske republike in Vlado Republike Slovenije. Vsem obiskovalcem želim, da uživajo v obeh omenjenih predstavah in tudi v drugih izraznih trenutkih italijanske kulture, uvrščenih na izvrsten koledar festivalskih dogodkov.«

Operna predstava bo 28. in 29. 8. 2019 ob 20. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani. Več informacij na https://ljubljanafestival.si/event/g-verdi-la-traviata-opera-2/ Za otroke, dijake in študente velja 40-odstotni popust za nakup vstopnic.