torek, 3. december 2019

Recept za orehovo potico z jabolki

Očiščena in na majhne koščke narezana jabolka dušimo toliko časa, da izhlapi voda in dobimo pire. Pireju primešamo mlete orehe, nato še vse ostale sestavine. 



Testo:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
30 g kislega testa Fala
700 g moke
150 g sladke smetane
150 g vode
60 g sladkorja
2 jajci
8 žlic olja
2 mali žlički soli

Nadev:
700 g orehov
420 g olupljenih jabolk
140 g sladkorja
2 jajci
3 žlice ruma
3 žlice kisle smetane
ščepec cimeta
ščepec klinčkov

1 jajce ali košček masla za premaz

Kvas Fala raztopimo v mleku. V posodo odmerimo sol, moko, primešamo kislo testo Fala, dodamo ostale sestavine brez olja in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo olje. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Očiščena in na majhne koščke narezana jabolka dušimo toliko časa, da izhlapi voda in dobimo pire. Pireju primešamo mlete orehe, nato še vse ostale sestavine.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Položimo ga v pomaščen model in pustimo na toplem vzhajati. Vzhajano potico premažemo z jajcem ali stopljenim maslom, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo okrog 45 minut na 175 °C; po potrebi jo prekrijemo s folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Pečeno potico pustimo pet minut v modelu, nato jo stresemo iz modela na desko in ohladimo do konca.