Srečanje se je pričelo z nagovorom docentke Eve Tibenske in Eve Ponomarenkove, veleposlanice Slovaške ter profesorja Jožefa Pallay, vodja katedre za slovaški jezik in književnost. Vmes pa so študentke in študenti skupaj s profesoricama in profesorjem zapeli nekaj slovaških kolednic. Eno tudi v slovenščini. Večer se je potem nadaljeval s tradicionalno slovaško kulinariko.
Slovaki na predbožični večer pripravijo tradicionalne jedi: to so oblatki, ki se jedo za predjed z medom, česnom in orehi, kar naj bi prineslo zdravje in modrost.
Ključna jed, ki ne sme manjkati je tako imenovana kapustnica: zeljna juha, ki je pripravljena iz kislega zelja, suhih sliv in gob ter, če ni postna, tudi s prekajenim mesom ali klobasami. Kot glavno jed Slovaki postrežejo še krapa in krompirjevo solato.
Letošnja slovaška božična večerja je odzvenela slavnostno in povezovalno v želji po čim tesnejšem in aktivnem sodelovanju Slovakov, ki živijo v Sloveniji na področju kulture, turizma in kulinarike. Kot sponzor pa je dogodek podprla Vinogradniška in vinarska kmetija Dolc iz Metlike.
VIDEO: SLOVAŠKA BOŽIČNA KAPUSTNICA - SLOVAŠKE KOLEDNICE