torek, 24. oktober 2023

Nekoliko se bodo povišale pokojnine in zimski letni dodatek

Ljubljana, 24.10.2023 - Iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) so sporočili, da bodo upokojenci v novembru in decembru dobili nekoliko povišane prejemke, najprej dodatek v višini 1,8 odstotka pokojnine oz. nadomestila iz oktobra, decembra pa še zimski letni dodatek, ki bo znašal 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letošnjem letu. Po trenutno razpoložljivih podatkih pa kaže, da bi lahko bila redna uskladitev okrog osem odstotkov.


Tisti, ki so do njega že upravičeni, ga bodo  prejeli 20. decembra. Tistim, ki bodo upravičenje do letnega dodatka za leto 2023 pridobili kasneje na podlagi odločb o priznanju nove pravice z učinkom za nazaj pa bo izplačan šele aprila prihodnje leto. 

Povečani del prejemkov bo izplačan 30. novembra in 28. decembra, skupaj s pokojninami in nadomestili iz invalidskega zavarovanja. Ne bo pa obračunan od dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnin za telesno okvaro, kot tudi ne od priznavalnin, nadomestil in razlik nadomestil, priznanih po zakonu o socialnem vključevanju invalidov.

V sporočilu za javnost ZPIZ  še pojasnjuje tudi, da  je  januarja 2024 predvidena predčasna uskladitev pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja za 1,8 odstotka - če bo sprejet predlog zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2024 in 2025. Uskladil se bo znesek prejemka za december letos, pri tem pa se ne bo upošteval povečani del, ki bo izplačan v decembru letos. Če bo zakon sprejet, bo ZPIZ konec prihodnjega februarja izplačal razliko za januar 2024, zmanjšano za 1,8 odstotka predčasne uskladitve, izplačane v januarju, in februarski prejemek, pri katerem bo v celoti upoštevana višina redne uskladitve.

Po trenutno razpoložljivih podatkih kaže, da bi lahko bila redna uskladitev okrog osem odstotkov, so še pojasnili na ZPIZ-u. Redna uskladite se namreč izvede šele po 15. februarju, ko so znani podatki o rasti povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov) v Sloveniji, ki ju ugotovi in uradno objavi Statistični urad RS.

Povzeto po Vzajemnosti