sreda, 22. november 2023

Podjetništvo med empatijo in umetno inteligenco - Dan Hrvaške v Sloveniji #video

Ljubljana, 22. 11. 2023 - V Ljubljani je potekalo poslovno srečanje z okroglo mizo na temo Podjetništvo med empatijo in umetno inteligenco. Dogodek je bil organiziran v okviru Dneva Hrvaške v Sloveniji, ki ga je pripravilo Društvo poslovnih žena FAM v sodelovanju z ekipo TIM Valores in Hrvaško poslovno skupnostjo Osjeti Hrvatsku. Namen srečanja je bil spodbuditi čezmejno povezovanje in izmenjavo izkušenj med podjetnicami in podjetniki iz Slovenije in Hrvaške ter razpravljati o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša umetna inteligenca (UI) v poslovnem okolju.



Okroglo mizo je vodila Darinka Pavlič Kamien, predsednica Društva poslovnih žena FAM, ki združuje in povezuje uspešne posameznice vseh generacij z različnih področij delovanja. Svoje poglede in izkušnje na področju umetne inteligence so predstavile Darinka Bistrović, direktorica podjetja Didacta Advance, ki se ukvarja z digitalnim izobraževanjem, Barbara Domicelj, direktorica Microsofta Slovenija, ki je predstavila vizijo in strategijo podjetja na področju umetne inteligence, Diana Gligorijević, direktorica podjetja TeleGroup, ki ponuja rešitve za digitalno transformacijo, Olga Markič, profesorica filozofije na Univerzi v Ljubljani, ki se ukvarja z etičnimi vprašanji umetne intiligence, in Janja Pavetić, direktorica podjetja Magis Wall, ki proizvaja inovativne stenske obloge.



Udeleženke okrogle mize so se strinjale, da je umetna inteligenca pomemben dejavnik, ki vpliva na naše poslovno okolje in življenje. UI lahko izkoristimo za doseganje večje konkurenčnosti na trgu, za optimizacijo procesov, za izboljšanje kakovosti storitev in za ustvarjanje novih vrednosti. Hkrati pa je treba biti pozoren na morebitne negativne učinke UI, kot so izguba delovnih mest, zmanjšanje človeškega stika, kršenje zasebnosti in varnosti ter etični konflikti. Zato je pomembno, da ohranimo značilnosti “podjetniškega, empatičnega” načina vodenja, ki temelji na sodelovanju, zaupanju, prilagodljivosti in odgovornosti.



Srečanje je bilo tudi priložnost za navezovanje novih poslovnih stikov in partnerstev med slovenskimi in hrvaškimi podjetnicami in podjetniki. Udeleženci so izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju in skupnem nastopanju na tretjih trgih. Dogodek je bil podprt s strani ministrice za digitalno preobrazbo v vladi Republike Slovenije dr. Emilije Stojmenove Duh, ki je v svojem pozdravnem nagovoru poudarila pomen UI za razvoj Slovenije in regije. Prisotne sta nagovorila mag. Boris Dropulić, veleposlanik Republike Hrvaške v Sloveniji in dr. Diana Dimnik, podpredsednica  Društva Slovensko Hrvaškega prijateljstva. Dogodek je bil tudi del praznovanja svetovnega dneva ženskega podjetništva, ki ga je leta 2014 razglasila Organizacija združenih narodov.

Dogodek se je zaključil z modno revijo podjetja Lisca Sevnica in skupnim kosilom v bližnjem Vivo D125, kjer so se udeleženci lahko še bolj spoznali in izmenjali svoje vizije in načrte za prihodnost.

VIDEO -  Podjetništvo med empatijo in umetno inteligenco