torek, 11. april 2023

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sprejela predstavnike Društva Trepetlika

Ljubljana - Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je v torek, 11. aprila 2023, ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni sprejela predstavnike Društva Trepetlika, društva bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Na pogovoru so bili prisotni Cvetka Pavlina Likar, predsednica društva, Metka Stošicki, podpredsednica društva in predstavnica sopotnikov oz. skrbnikov obolelih, Slavko Stošicki, avtor Strategije obvladovanja Parkinsonove bolezni in eden od bolnikov ter Jože Kristan in  Saša Skledar, obolela za Parkinsonovo boleznijo.



Društvo deluje že 33 let in združuje več kot 1300 obolelih s Parkinsonovo boleznijo in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami in njihovih skrbnikov, je dejala predsednica društva Cvetka Pavlina Likar, in dodala, da gre za humanitarno in prostovoljno organizacijo, ki deluje po vsej državi. Zagotavljajo podporo obolelim, ozaveščajo in spodbujajo razumevanje o bolezni med širšo javnostjo. Društvo organizira tudi širok spekter dejavnosti in dogodkov skozi vse leto, med njimi skupine za podporo, izobraževalne seminarje in delavnice, družabne dogodke, izdajajo pa tudi priročnike. Društvo zagotavlja tudi informacije in vire, ki pomagajo ljudem, ki živijo s Parkinsonovo boleznijo, bolje obvladovati simptome in ohranjati dobro kakovost življenja.



V pogovoru s predsednico Državnega zbora so predstavniki društva opozorili tudi na težave, s katerimi se društvo sooča, in sicer so med drugim izpostavili dolge čakalne vrste za preglede, že več let pa si prizadevajo tudi za uveljavitev pravice do redne obnovitvene rehabilitacije za obolele s Parkinsonovo boleznijo. Parkinsonova bolezen se lahko zelo hitro poslabša, zato bi bila obnovitvena rehabilitacija dobrodošla, saj bi lahko ublažila simptome in upočasnila bolezen in tako bi marsikdo lahko nadaljeval z delom, ki ga opravlja, je med drugim dejal Saša Skledar, ki je tudi sam zbolel za to boleznijo.

Slavko Stošicki iz društva pa je dejal, da so v društvu pripravili izhodišča nacionalnega programa obvladovanja Parkisonove bolezni, v katerem je sestavni del obnovitvena rehabilitacija. V njem so med drugim zapisali, da je medikamentna ponudba zelo dobra v Sloveniji, problemi pa so s čakalnimi dobami oziroma kontrolnimi pregledi, prav tako pa je problem tudi pri usposabljanju medicinskega osebja, saj je premalo poudarka na Parkinsonovi bolezni.



Predsednica Državnega zbora je predstavnikom društva prisluhnila pri predstavitvi tematike in težav, s katerimi se soočajo. Izrazila je prepričanje, da je treba tovrstno tematiko redno naslavljati, zato je med drugim tudi omenila možnost vključitve tematike, če bi seveda to društvo želelo, na konferenco Za boljše življenje starejših in upokojencev, ki jo bo predvidoma junija organiziral Državni zbor. 

 Vir. DZ