sobota, 8. april 2023

Velika noč 2023 – rimokatoliška in pravoslavna

V letu 2023 rimokatoliško Veliko noč praznujemo v nedeljo, 9. aprila. Dela prost dan bo tudi ponedeljek, 10. aprila. Pravoslavna Velika noč bo v nedeljo, 16. aprila 2023.


Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih – na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem.

Veliko noč se praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč lahko med 22. marcem in 25. aprilom. Velika noč je premakljiv praznik, v odvisnosti od datuma velike noči so tudi datumi nekaterih drugih cerkveni praznikov in tudi pust.

Velikonočne tradicije se razlikujejo med državami. Na veliki petek je zapovedan post, na veliko soboto sledi blagoslov jedi, ki se potem uživajo v nedeljo za zajtrk. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, kruh in peciva pa trnjevo krono.

Vse dobro in blagoslovljene praznike vam želimo.