nedelja, 2. april 2023

Rudi Medved veteranom: MORS je vaš spoštljiv in iskren sogovornik #video

Novo mesto-Sevno, 1. 4. 2023 – V dvorani Kmetijske šole Grm in Biotehniške gimnazije je potekal redni letni glavni zbor Zveze vojnih veteranov Slovenije, ki praznuje 30. letnico delovanja. V uvodnem delu je kot slavnostni govornik veterane nagovoril državni sekretar Rudi Medved. Med gosti je bil tudi načelnik GŠSV generalmajor Robert Glavaš, svetovalka predsednice RS Breda Bunič, ter ostali visoki gostje. Zaslužnim posameznikom so podelili tudi najvišja priznanja ZVVS. Red I. stopnje je prejel nekdanji predsednik ZVVS Janez Pajer.


Državni sekretar Rudi Medved je zbranim čestital ob jubileju in izrazil hvaležnost in spoštovanje do njihovih dejanj v času osamosvojitve in nadaljeval:

"Hvaležnost in spoštovanje vsem, ki so v narodovi zgodovini slišali klic domovine in vedeli, kaj jim je storiti. Niso bili vselej razumljeni, bili so morda celo prezrti. Domovina jih pomni. Tudi po njihovi zaslugi je domovina postala država. In domovina bo pomnila tudi vaša dejanja, drage veteranke, dragi veterani. Vi ste bili s svojim narodom v prelomnih trenutkih. Hvala vam. In slava vašim tovarišem, ki so na oltar domovine položili najsvetejše, svoja življenja," je poudaril državni sekretar Medved in posebej izpostavil tudi vzgibe po potvarjanju zgodovine in dejstev ob osamosvojitvenih procesih.



 "Osamosvajanje in samo osamosvojitveno vojno je treba obravnavati objektivno, pri čemer ne more in ne sme biti prostora za potvarjanje, obtožbe in celo sovražnost, saj to ne vodi drugam, kot k poglabljanju delitev v narodu, v politiki in med tistimi, ki ste aktivno sodelovali v osamosvojitvenih procesih in vojni za Slovenijo," je povedal Medved.

V nadaljevanju je izpostavil, da je dolžnost vseh nas, da prikazujemo obdobje osamosvojitve, podkrepljeno z resničnimi dejstvi. "Le tako bomo ohranili spomin. Le tako bomo prepričljivi. Preprosto ne smemo dopustiti, da bodo mlajše generacije na proces osamosvajanja gledale ravnodušno. Samo s podajanjem resnice in idealov, ki so nas vodili, bomo mladim vsadili v srca domoljubje in ponos, da živijo v samostojni, suvereni državi Sloveniji."

Državni sekretar Medved je opomnil tudi na nujnost odprtega dialoga z nevladnimi organizacijami, kamor sodi tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo. Na MORS se trudimo ves čas vzdrževati dialog in prisluhniti izzivom, ki jih imajo.

VIDEO - Rudi Medved, državni sekretar MORS.

"V dialogu z vami želimo odpraviti takšne in drugačne ovire. Če je treba karkoli spremeniti v zakonodaji, bomo to storili skupaj z vami. V zvezi veteranov vojne za Slovenijo, pa tudi v drugih veteranskih organizacijah veste, da ni vselej tako. Vedite, da imate v sedanji vladi doktorja Roberta Goloba in v ministrstvu za obrambo pod vodstvom Marjana Šarca, iskrene sogovornike, s spoštljivim odnosom do vrednot, ki jih zastopate. Skušamo tudi kar najbolje ustvarjati razmere za vaše delovanje. Tudi s povišanjem denarnih sredstev za podporo vašemu delovanju," je v povedal državni sekretar Rudi Medved.

Celoten govor lahko preberete na naslednji povezavi https://1drv.ms/w/s!AmTsrz-4REMThKMWKB4NtiLMTxjJ1g?e=eyJMNj

Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) pa je pred tem prisotne nagovoril z naslednjim besedami:



"Lepo pozdravljeni ob 30-letnici Zveze veteranov vojne za Slovenijo in seveda pred našim letošnjim glavnim zborom, katerega bomo izvedli v nadaljevanju. Nahajamo se, kot je že povedal voditelj našega programa, v tem objektu, kjer se izobražujejo mladi. In predvsem to je ena od naših nalog v tem temeljnem poslanstvu, da prenašamo izkušnje in seveda spomine na čas, v katerem smo imeli priložnost in pa seveda tudi čast sodelovati, to je na osamosvojitev Republike Slovenije in še posebej na osamosvojitveno vojno. Seveda to naše poslanstvo ne bi bilo poslanstvo, če ne bi seveda tudi mi, vojni veterani, negovali spomin na celotno obdobje uporništva slovenskega naroda. Zato sem izredno vesel, da smo na vsaki slovesnosti skupaj z dragimi prijatelji in prijateljico iz Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij, kjer ravno to vsi skupaj in enotno negujemo. Negujemo ta spomin, kajti veterani ne bomo pisali zgodovine, ampak smo vojni veterani poklicani, da o njej govorimo, da o njej tudi pišemo in seveda da čim bolj verodostojno prenašamo vse, kar se je takrat dogajalo, v letu 90 in 91, da bodo zanamci vedeli, kje so njihovi predniki tudi sodelovali. Zgodovino naj pišejo, tako kot do sedaj, v celotni zgodovini, zgodovinarji.

To tudi počnejo, bolj ali manj verodostojno, vendar pa bo seveda čas pokazal, kaj je tisto, kar je bilo napisano in zasnovano na dejstvih in kaj je nekaj drugega. Zaradi tega smo pa mi dolžni vse to ne samo govoriti, ampak tudi zapisati. V teh 30 letih je napisano tisoče strani v različnih brošurah, zbornikih, knjigah, in verjamem, da bo še kaj napisano, in verjamem, da bo to podlaga ravno zgodovinarjem, da bodo ugotovili, kaj je tisto, na čemer temelji ta naša država, katero smo pomagali soustvarjati in katero smo tudi obranili. Zaradi tega še enkrat izrekam zahvalo vsem, s katerimi naša organizacija sodeluje, to pa je tisto, kar je potrebno venomer poudarjati: sodelovanje, skupno delo, ravno za to, o čemer sem tudi prej govoril. In seveda nikoli v tem našem omenjanju sodelovanja ne izpustimo Ministrstva za obrambo, ne izpustimo Slovenske vojske, naše Slovenske vojske, ne izpustimo kolegov iz Koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij, in pa seveda naše okolje, tisto okolje, kjer delujemo, kjer živimo in kjer nas tako župani kot seveda tudi vsi tisti, ki so bodisi svetniki bodisi imajo kakšne druge dolžnosti z ostalimi organizacijami tudi potrebujejo. To sodelovanje je izredno pomembno in naj se nadaljuje tudi v prihodnje.

Še enkrat dobrodošlica vsem in prijetno ne samo druženje, ampak seveda tudi počutje v tem lepem prostoru, v katerem se nahajamo."

Urban Kramar, podžupan MO Novo mesto je prisotnim z naslednjimi besedami izrekel dobrodošlico:



"Pozdravljam vas v imenu župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija in v svojem imenu ter vam hkrati izrekam dobrodošlico v Novem mestu. Naši kraji so še kako povezani z vsemi, ki ste pred več kot tremi desetletji prevzeli odgovornost za Slovenijo ter odločno in častno odigrali svojo vlogo in s tem tudi tvegali svoja življenja. Zato Mestna občina Novo mesto vsako leto slovesno obeležuje praznik države in spominski dan občine skupaj, saj tako prispevamo k ohranjanju zgodovinskega spomina na dneve osamosvojitvene vojne in utrjevanje naše narodne zavesti ter odnosa do naše domovine. Mestna občina Novo mesto je že pred več kot dvema desetletjema v svojem statutu opredelila 26. junij kot spominski dan na prvi izstreljeni naboj v Pogancih leta 91. Ta dogodek je bil tudi uvod v osamosvojitveno vojno za samostojno, suvereno in demokratično Slovenijo. Temu spominu se vsako leto poklonimo s slovesnostjo in polaganjem vencev v Pogancih in na grob Franca Uršiča. Kot predstavnik generacije, rojene v letu plebiscita, ki je imel v času osamosvojitvene vojne manj kot eno leto, težko v tej družbi razlagam pomen prelomnih dogodkov izpred več kot 30 leti, dovolite pa mi, da z vami delim kratko osebno izkušnjo.

Moj prvi stik z osamosvojitveno vojno je povezan z dedkovo bogato knjižno polico, na kateri sem kot nekajletni deček odkril knjigo črnih platnic s fotografijo gorečega tanka na naslovnici in naslovom 10 dni vojne za Slovenijo. Verjamem, da jo marsikdo izmed vas pozna, mene pa je seveda z bogatim fotografskim materialom kot mladega dečka takoj pritegnila. Redno sem jo listal, vsako leto razumel kakšen stavek več in prepoznal lokacije na vse več in več fotografijah. Predstavljate si lahko, da so ta vedno nova zavedanja v kombinaciji z naivno otroško radovednostjo sprožala plazove vprašanj.

Pred 30 leti ste si upali iti na pot sprememb in kot predstavnik mlajše generacije, ki ste ji zagotovili, da živi v miru in svobodi, izrekam globoko hvaležnost. Prav tako izražam poklon in spoštovanje do vseh žrtev osamosvojitvene vojne. Ravno aktualni dogodki na vzhodu Evrope so opomin, da mir, samostojnost in ozemeljska nedotakljivost nikakor niso samoumevni.

Želim vam prijetno druženje v Novem mestu in uspešno izpolnjevanje vašega poslanstva – ohranjanja spomina na državotvorne dogodke ob rojstvu samostojne Slovenije."

Generalmajor Robert Glavaš, načelnik GŠSV je v svojem kratkem nagovoru povedal:



Seveda lep pozdrav tudi s strani mene osebno kot pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, da obeležimo skupaj z vami lepo obletnico, ki je tudi na zaslonu zapisana – 30 let. 30 let je dolga doba. Če se ozrem na Slovensko vojsko, kaj vse smo prehodili v 30 letih, verjetno ogromno. In če se vrnem zdaj na vas, vi ste pa tisti, ki ste nam tlakovali to pot, da lahko danes Slovenska vojska zaživi oziroma da dela tisto poslanstvo, ki je pomembno, ne samo za pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ampak za celotno družbo. In tukaj gre zahvala vsem vam in vsem nam, tudi meni osebno, ki sem bil del te zgodbe od 91. leta, da lahko s pridom prenašamo to izkušnjo, to znanje tudi na mlajše generacije.

Želim vam lep današnji dan, uspešen, in seveda dobitnikom medalj – vidim, da jih je ogromno tam – tudi pohvala in zahvala tudi z moje strani."

Zveza veteranov se vsako leto zahvali članom, posameznikom za njihov prispevek pri delovanju in dejavnosti Zveze ter njene prepoznavnosti v slovenskem prostoru.

Letošnje najvišje priznanje Red I. stopnje pa je prejel Janez Pajer iz  OZVVS Krasa in Brkinov Sežana.



Red II. stopnje so prejeli:
Srečko Križanec iz OZVVS Štore, Jože Erjavec iz OZVVS Idrija-Cerkno, Ivan Marc iz OZVVS Ajdovščina-Vipava, Istvan Ravbar iz OZVVS Krasa in Brkinov Sežana, Marjan Grabnar iz OZVVS Dolenjska, Martin Henigsman, Bojan Jakša, Zvonimir Radkovič  iz OZVVS Bela krajina, Edi Koren iz OZVVS Slovenska Istra, Drago Pristovnik in Miran Krušič iz OZVVS Slovenska Bistrica, Janez Benkovič, Etbin Jerman in Zvonko Cvek iz OZVVS Kamnik-Komenda in Janez Gregorič iz OZVVS Domžale.




Red III. stopnje so prejeli:
Ivan Lovše iz OZVVS Litija-Šmartno, Radovan Petje iz OZVVS Litija-Šmartno, Janez Kocbek iz OZVVS Lenart, Leopold Čuček iz OZVVS Slovenska Istra, Marjan Plut, Jože Mavrin in Matija Brunskole  iz OZVVS Bela krajina, Zoran Leko in Marjan Jerman iz OZVVS Dolenjska, Danilo Štemberger in Darko Mržek iz OZVVS Snežnik, Marta Plajh iz OZVVS Slovenske Konjice, Vladimir Korošec, Milivoj Štrekelj, Ciril Sigulin, Emilij Repovž iz OZVVS Krasa in Brkinov Sežana, Miroslav Drnovšek in Ernest Kokalj iz OZVVS Zasavje, Franci Hliš iz OZVVS Ptuj, Miran Ahtik in Alojz Hudarin iz OZVVS Velenje.



Besedilo, foto in video: Janez Platiše